Mogens Bregnbæk blir 70

Forfatter billede

Cand.polyt. og tidl. chefrådgiver i Danida Mogens Bregnbæk, Trørød pr. Vedbæk (i Nordsjælland), fylder 70 lørdag d. 26. april 2014.

Fødselaren kan se tilbage på 26 års ansættelse i Danida (1984-2010) i arbejdet med dansk udviklingsbistand. Han har både fra sine udstationeringer på fire ambassader og hjemme på Asiatisk Plads forskaffet sig indgående kendskab til bistandens talrige discipliner.

Det internationale perspektiv blev slået an, da han som opvakt ung mand kom gennem nåleøjet til et af de eftertragtede ophold med American Field Service i USA, nærmere betegnet Brownsville High School i Texas (1961-62).

Senere kom uddannelsen til ingeniør på Danmarks Tekniske Universitet (1966-73) og ansættelse i godt ti år hos ingeniørfirmaet Carl Bro (1973-84).

Efter tiltrædelsen i Danida for 30 år siden faldt udstationeringerne på stribe – Beijing (1985-88), Accra (1991-94), Kairo (1997-2000) og Nairobi (2005-07).

Som bistandsråd på ambassaden i den kinesiske hovedstad oplevede Bregnbæk følgerne af, at Danmark som et af de første vestlige lande imødekom kinesernes ønske om bistand.

1980ernes “Kina-pakke”

Fra næsten ingenting svulmede samarbejdet op til milliardmæssige proportioner i en ny mix af gavebistand, statslån, eksportkreditter og direkte indskud i virksomheder fra investeringsfonden IFU.

Det, der snart kom til at hedde Kina-pakken, blev i stigende grad omtalt som et eksportfremstød. Danida blev spændt for vognen, der skulle rulle virksomhederne ind på det potentielt uendeligt store kinesiske marked.

“Så F.L. Smidth byggede en cementfabrik, andre byggede sukkerfabrikker, demonstrationsanlæg til fiskeindustrien, mejerianlæg, majsmøller og kraftværker”, som forfatteren Jørgen Harboe beretter i sin bog om Danida-manden Kaj Baagø (1926-87), der lagde det hele på plads under rejser derude.

“Al tale om fattigdomsorientering druknede i euforien over de fantastiske fremtidsmuligheder i et Kina, der havde makuleret Maos lille røde”, anfører Harboe.

Siden er der sket rigtig meget. Kina er verdens næststørste økonomi og samhandelen med Danmark vokset til 107 milliarder kr.

Bregnbæk har da heller ikke sluppet Kina mere end at han f.eks. i november 2012 holdt foredrag om “Sino-Danish economic and technical collaboration from the 80s and beyond”.

Se også Mogens Poulsens blog bl.a. om danske vindmøller, der førte til verdensfirmaet Goldwinds opkomst, på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/362/handel-investering-og-dansk-bistand-til-kina

Her i 2014 er bistanden for længst indstillet, til gengæld har danske firmaer kunnet underskrive nye forretnings- og leverandør-aftaler for milliarder af kroner under dronningens statsbesøg i disse dage.

Fingrene dybt nede i den praktiske bistand

I årenes løb, både hjemme og ude, har Mogens Bregnbæk indhøstet stor erfaring i bistandens praktiske discipliner og således været team-leder for over 20 reviews (gennemgange) af projekter og programmer.

Hans virke – efter Kina helt overvejende i Afrika – har omfattet alle aspekter af bistandsarbejdet, såsom:

Identifikation og formulering af projekter, feasibility studier, supervision (tilsyn) med udførelsen, reviews og evalueringer (eksamination af bistanden), tekniske og økonomiske analyser, tværgående indsatser indenfor køns-lighed, klima- og miljøaspekter samt samarbejde mellem de forskellige aktører i felten indenfor en fælles overordnet strategi.

Som seniorrådgiver i Danidas Bistandsfaglige Tjeneste (BFT), hvor specialisterne residerer, var det efterhånden mest vandsektoren, der stod i centrum for Bregnbæk.

Det vil sige rent drikkevand og ordentlige sanitære forhold i by såvel som på land og gennemarbejdede planer for forvaltningen af de kostbare dråber.

Mogens Bregnbæk har repræsenteret Danida i vandfora såsom Global Water Partnership (GWP), Water and Sanitation Programme (WSP), EU Water Initiative (EUWI), hvor han var formand for arbejdsgruppen for Afrika, African Water Facility (AWF), Rural Water and Sanitation Initiative (RWSSI) under den Afrikanske Udviklingsbank og endelig EU Water Facility.

Og adskillige flere, bl.a. Nile Basin Initiative, som skal søge at fordele Nilens vande mellem de mange lande floden gennemløber på sin lange vej fra Østafrika til Middelhavet.

I januar 2010 forlod Bregnbæk Danida, kun for måneden efter at stifte sit eget rådgivningsfirma, MB Consulting, hjemme på Dronningeengen i Trørød.

Han har siden været på flere opgaver som “Development Consultant” i Afrika for sit enkeltmandsfirma.

Google og Ærø

Til sidst er der lige den med google og Ærø.

Ærøskøbing er en af verdens bedst repræsenterede byer i internetprogrammet Google Earth takket være dagens fødselar.

Google Earth og Bregnbæks frivillige indsats har gjort det muligt at tage en simuleret flyvetur fra Ærø Flyveplads over øen og få et godt kig over den gamle bydel i Ærøskøbing, hvor han har del i et familie-feriehus på Søndergade.

Det hele kan ske hjemme ved computeren. Det kræver blot, at man henter programmet Google Earth, som er gratis at downloade på internettet.

“Som ingeniør er jeg interesseret i at arbejde med 3D (tre-dimensionelle, red.) illustrationer”, som han forklarede til en lokal avis.

Han skannede billederne af husene i Ærøskøbings gamle bydel fra hæftet Bygningsregistranten, som den tidligere Ærøskøbing Kommune fik lavet i 2004-05.

Han var selv ude og tage billeder af bygninger som Netto, solfangerne og ting på havnen, der ikke er med i hæftet, eller for at få bedre billeder.

“Jeg lavede 3D-modeller af hvert hus; begyndte med mit eget hus i Søndergade, så kirken, Torvet, op og ned ad Søndergade og så de andre gader, fortalte han.

Det er blevet til 3D-modeller af over 500 bygninger på Ærø. Efter Ærøskøbing begyndte han at lave modeller af markante bygninger andre steder på øen: Kirker, kroer og pæne gårde.

Teksten med informationer om de enkelte bygninger er på engelsk, fordi Mogens Bregnbæk tilmeldte projektet til en konkurrence, som Google arrangerede. Ærøskøbing tabte til Lima i Peru.

Så dér var u-landsvinklen lidt igen.