Mogens Poulsen blir 70

Forfatter billede

Af Lis Garval, U-landsnyt.dk

Civilingeniør, tidl. Danida bistandsråd og B2B-koordinator, Mogens Poulsen, Birkerød, fylder 70 søndag den 6. april 2014.

Mogens Poulsen er nordjyde. Af den sindige slags, der ikke taler hurtigt eller over sig, og som også kan være lidt svær at forstå. Men når han vil sige noget, så er ingen i tvivl om, hvad han mener.

Mogens Poulsen

Det  gælder ikke mindst, når han udtrykker sig skriftligt. Det ved de mange, som har været i verbal infight med ham på U-landsnyt.dk. Bare spørg den danske NGO-verden.

Han er fast blogger på nyhedstjenesten, hvor han især har fokus på bistand og det danske erhvervsliv, men er også livligt engageret i dansk udviklingspolitik generelt og i bistanden til civilsamfundsorganisationerne ikke mindst.

Han mener, at  NGO’erne får alt for megen bistand, og han synes at overheads på 80% til aktivitetsspecifik bistand er urimeligt højt og at det fører til at NGO’erne opbygger alt for store organisationer i Danmark. 

Når han mener, han har ret, så demonstrerer den venlige, rolige og langmodige Mogens Poulsen nordjydsk urokkelighed.

Foruden kommentarer til civilsamfundspolitikken har han bl.a. forsvaret de nu hedengangne danske statslån, som han mener har skabt gode resultater i Kina, Indien og f.eks. også inden for cementindustrien i Tanzania.

Han finder, at brugen af kunstgødning og sprøjtemidler har haft stor betydning for Den Grønne Revolution og Indiens fødevareproduktion og har kritiseret en DIIS rapport om Danidas PSD program i Indien – lavet af Steen Folke – for at være fyldt med faktuelle fejl og misforståelser.

Enig eller uenig? Kedelige er hans blogs og kommentarer ikke. De er også velunderbyggede og viser stor viden, men ofte måske set fra én synsvinkel.

Gårdmandsøn

Mogens Poulsen er født i Østervrå, syd for Hjørring og opvokset på gården Nørre Rævbak som den yngste af syv børn.

Som en af sine ældre brødre blev han civilingeniør fra DTU. Som han fortæller på sin hjemmeside, var han længe om studiet. ”Jeg syntes, det var svært”.

Men færdig blev han – i 1970 – og nåede undervejs en praktikplads i Malaga på en spansk køleskabsfabrik.

Sin professionelle karriere begyndte han med at sælge ventilationsanlæg for Centrodan/Kompovent i Farum, men allerede i 1976 kom han til en afdeling af De Danske Sukkerfabrikker i Nakskov, som solgte avancerede filtreringssystemer over hele verdenen.

Han var marketing- og regional salgschef indtil 1989. Et af de store anlæg, han solgte, var i 1985 til en cellulosefabrik i Kina – et anlæg finansieret med 40 % dansk statslån og 60 % eksportkredit.

Derfra gik turen til Danida, hvor han blev bistandsråd ved ambassaden i Beijing og derefter koordinator for Privat Sektor programmet – først i Accra i Ghana, derefter New Delhi i Indien og Hanoi i Vietnam – for at slutte som B2B koordinator ved den danske ambassade i Kairo.

(B2B – Danidas Business to Business Program havde afløst privatsektorprogrammet PSD).

Han gik fra den ene koordinatorstilling til den anden og var glad for sit arbejde.

Han var og er overbevist om, at dansk erhvervsliv kan medvirke til at skabe udvikling, hvis de rette betingelser er til stede, og han skjuler dårligt sin ærgrelse over det ukendskab til hvad erhvervslivet kan byde på, som han ofte mener præger dansk udviklingspolitik.

Han fik skabt mange alliancer mellem danske virksomheder og virksomheder i u-landene og glæder sig over, at mange har været særdeles levedygtige.

Blandt succes-historierne er Orana, den fynske producent af frugtkoncentrat.

Firmaet kom ind på markedet i Vietnam i et samarbejde med Danida, begyndte med salg af dansk frugtkoncentrat til vietnamesiske yoghurt producenter og etablerede ti år senere egen produktion i Vietnam.

Yacoubians hus

I dag er han konsulent, men har også sammen med sin kone gennem 38  år, Kirsten Broager, sikret, at forbindelsen fra Birkerød til verden er sikret.

Parret har således en lejlighed i Maadi, en sydlig forstad til Kairo, som de gerne inviterer venner til at besøge.

Mogens Poulsen og Kirsten synes også, at de vil dele ud af deres kærlighed til egyptisk kultur på anden måde.

De har arrangeret to rejser for venner og bekendte til Egypten, hvor man blandt andet besøger Yacoubians hus og går i enkelte af Nobelpristageren Naguib Mahfouz’s fodspor.

Mere på
http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/yacoubians-hus-af-alaa-al-aswany

Inden Kairo-rejserne fejrede ægteparret 150 års jubilæet for H.C. Andersens rejse til Spanien i 2012 med hele to ture til Spanien.

Vietnamesisk bambushytte

Hjemmet i Birkerød er også en international oase – med Vietnam-inspireret bambushytte i haven og kinesisk og indisk kunsthåndværk på gulve og vægge. 

Kunstinteressen er omsat i praksis, da Mogens ikke blot beundrer sin kones værker, men har stillet lejligheden i Maadi til rådighed for kunstnere – udvalgt af Birkerød Kunstforening – en gang om året. Med rejse og ophold betalt.

Som en af de udvalgte til den første rejse til Kairo kan jeg tilføje, at Mogens Poulsen også er udmærket kok, en god vært og en så tålmodig sjæl, at han trofast tager med til Det egyptiske Museum flere gange om året.

Hvad han mener om egyptisk politik? Det har han aldrig skrevet noget om. Små 20 år med Danida har trods alt smittet af.

Reception

Der er åbent hus på Bregnerødvej 40 i Birkerød i morgen fredag den 4. april – mellem kl. 14 og 18.