Moms-eksportør til u-lande blir 70

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Tidl. direktør i Told & Skat, cand.jur. Erik Blegvad Andersen, Østerbro i København, fylder 70 fredag d. 20. februar 2015. 

Fødselaren har virket under ikke færre end 18 finans- og skatteministre, før han gik på pension i 2011.

Men med lang snor, for han har også været eksportør af sin viden som finansiel jurist ved at fortælle andre lande om momsen: 

Dette geniale /forhadte system med meromsætningsafgift, som Danmark var banebryder for i 1967 og som – måske bortset fra i visse kredse – er effektivt til at kradse penge ind til forslugne statskasser.

Og hvor findes de nationer ikke, som kunne bruge systemet?

Han har bl.a. været i Libanon i Mellemøsten, Sierra Leone i Vestafrika, Oman på Den arabiske Halvø, Rumænien og senest Himalaya-landet Bhutan. Og var en tid i stald hos Valutafonden (IMF) i Washington D.C.

U-landene og momsen

For mange u-lande er inddrivelse af personskatter og skattesystemets indretning i det hele taget en hård nød at knække.

Det er svært at følge læsten om, at de bredeste skuldre bærer de største byrder, og som konsekvens er det langt fra altid de rige, der betaler noget nær dét, de egentlig skulle eller burde.

Bl.a. kan de i mange lande udnytte et sofistikeret system af fradrag, som dygtigt udnyttet reducerer den reelle personskatteprocent til i nærheden af et stort rundt Glistrupsk nul.

Her kommer en skat på forbrug som momsen ind i billedet, for den skal alle – høj som lav – erlægge som udgangspunkt.

Hvor momsen i en skandinavisk sammenhæng skulle holde personskattetrykket i ave og kradse pengene ind på anden vis, spiller elementet om “en retfærdig skat” stærkt ind i mange u-lande.

LC dengang i 1967

Momsen startede herhjemme på 10 procent og ligger som bekendt i dag på 25.

Den gradvise optrapning har betydet, at momsen ikke fra begyndelsen skabte den radikale omlægning af skatter fra indkomst til forbrug, som vel havde været det ideelle.

Kun et enkelt parti, det for længst hedengangne Liberalt Centrum (LC), foreslog i 1967, at man i ét hug sprang op fra nul procent til 15 og derved fik luft til den grundlæggende omlægning, som aldrig indtraf. 

Forslaget havde nemlig ingen politisk gang på jorden. Dengang. Og LC med Niels Westerby i spidsen nedlagde sig selv to år senere efter at være røget ud af Folketinget.

Mere på http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/maerkedage/westerby-fylder-rundt-foerst-ude-med-1-procent-maa

I u-landene er momsprocenterne langt lavere end den hjemlige. Men de er der og kendes internationalt som VAT (value added tax).

Hans karriere

Stadsdyrlægens søn fra Randers valgte jurastudiet i Århus og fik fra en sekretær- og fuldmægtigpost i finansministeriet mulighed for at prøve sine vinger som dansk fiskalattaché ved EF i Bruxelles.

Senere sad Erik Blegvad Andersen som kontorchef i skatteministeriet med ved bordet i Schlüter-regeringernes hektiske tid og havde en central rolle ved omlægningen af Told med Skat og ikke mindst med sit hjertebarn:

Omdannelsen af Det Kongelige Kjøbenhavnske Klasselotteri – stiftet 1753 – fra et museumsagtigt direktorat til et moderne aktieselskab i 1992.

Fra 2005 til pensioneringen seks år efter var han direktør i SKAT og sluttede som fagdirektør.

Dagens fødselar er farfar og morfar til fire børnebørn. Hans hustru er norsk-fødte Frida Nokken.