Efter flere års tilløb ser det ud til, at regeringen vil kompensere de almennyttige organisationer for den moms, de betaler, når de køber varer og tjenesteydelser, skriver Kristeligt Dagblad mandag.
Organisationerne har selv beregnet, at de betaler over 200 millioner kr. om året i moms på alt fra forskningsudstyr til computere, biler, revisorbistand og papirclips. En skat på velgørenhed, kalder Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, ISOBRO, det.
Finansminister Thor Pedersen (V) oplyser til bladet, at han i løbet af efteråret vil forhandle med Dansk Folkeparti om, hvordan en refusionsordning konkret kan skrues sammen.
– Vi har en aftale med Dansk Folkeparti fra sidste år om at undersøge mulighederne for at fritage de almennyttige organisationer fra at betale købsmoms. Den opgave har vi siden været i gang med, og vi har bl.a. haft møder med de frivillige organisationer om det. Vi har jo et ønske om at understøtte det frivillige arbejde, hvor man gør en særlig indsats for selv at skaffe penge, siger Thor Pedersen.
Tidligere har finansministeren afvist en ordning, som blev koblet tæt sammen med momsen, fordi det tilsyneladende ville være i strid med EUs momsdirektiv. Siden har EU’s skattekommissær imidlertid sagt, at der ikke er noget til hinder for at refundere almennyttige organisationers moms krone-til-krone.
ISOBROs generalsekretær Robert Hinnerskov ser positivt på mulighederne for at få en refusionsordning. – Jeg er helt sikker på, at finansministeren vil indfri sine løfter. Derfor kan vi forvente, at der senere bliver sat penge af til formålet, siger han til KD.