Medlemmer af de såkaldte Montagnard-bjergfolk i Vietnam er flygtet til nabolandene Cambodja, Laos og Thailand efter undertrykkelse fra de vietnamesiske myndigheder, skriver den tyske avis, “Frankfurter Rundschau” onsdag.
I ugevis har flygtninge opholdt sig i junglen i Cambodjas grænseregion af frygt for at blive sendt tilbage over grænsen af de cambodjanske myndigheder. Forleden lykkedes det FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, at få tilladelse til at hente 198 Montagnard-flygtninge til hovedstaden Phnom Penh. De har dog kun opholdstilladelse i en måned, så skal de have fundet asyl andetsteds.
– Disse mennesker er i en forfærdelig sundhedsmæssig forfatning, siger UNHCR-talskvinde Jennifer Pagonis, til avisen. Hun tør ikke gætte på, hvor mange flygtninge, der opholder sig i de utilgængelige grænseegne, da UNHCR er forment adgang til området.
I Vietnam truer der flygtningene arrest og fængsel, og Vietnam har lagt politisk pres på Cambodja for at lukke grænserne hermetisk. Derfor søger Montagnard-flygtninge nu at komme til Thailand via Laos i stedet, rapporterer Frankfurter Rundschau.
I juli ankom således 12 flygtninge til Bangkok efter næsten 1.000 kilometers vandring til fods fra Vietnam. Nogle af dem kan komme til USA, andre trues af udvisning.
De overvejende protestantiske Montagnarder er blevet forfulgt i over 2 årtier. Ca. 15 etniske mindretal hører under denne fælles-betegnelse. Animositeten mod dem stammer bl.a. fra Vietnam-krigen, hvor amerikanerne anvendte dem i indsatsen mod kommunisterne.
Efter krigen blev Montagnarderne frataget de fleste af deres rettigheder og de blev trængt endnu længere op i uvejsomme bjergegne. Den seneste flygtningestrøm tog sin begyndelse i 2001 efter at en demonstration fra 20.000 Montagnarder blev brutalt slået ned. Tusinder flygtede til Cambodja. I april 2004 kom en ny bølge efter nye sammenstød med politiet.
Flere menneskeretsorganisationer appellerer ifølge den tyske avis til Vietnams udenlandske bistandsydere om at udøve tryk på myndighederne for at forbedre Montagnardernes forhold. Vietnam tilhører kredsen af danske programsamarbejdslande.