Da Nelson Mandela besøgte Danmark i 1992 var et naturligt stop på hans rundtur Mellemfolkeligt Samvirke, der havde huset ANCs kontor i Danmark. Her spiste han morgenmad og tryllebandt de tilstedeværende.
I 1992 spiste Mandela morgenmad hos MS og sagde tak til ngo-miljøet i Skandinavien, som havde støttet ANC og kampen mod apartheid. Det var to år inden han blev præsident i Sydafrika, fortæller Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse i forbindelse med Nelson Mandelas død torsdag aften.
Birgit Møller Jensen, der i dag er sekretær for generalsekretæren, bestyrelsen og rådet i MS, var til stede den morgen – dengang som afdelingsleder for den internationale afdeling. Og mødet gjorde et uudsletteligt indtryk.
”Det var en fantastisk oplevelse. Pludselig stod han bare der, det ikon som han også dengang var. Man kunne mærke, at han havde en helt særlig udstråling, og han talte længe til forsamlingen. Så længe, at en af hans vagter på et tidspunkt bad vores næstformand Lars Udsholt om at få ham til at sætte sig ned,” fortæller Birgit Møller Jensen.
Kontor hos MS
Claus Bornemann, generalsekretær i MS fra 1978-89, sikrede at ANC – Mandelas forbudte parti – blev repræsenteret på dansk grund med et kontor hos MS. Den borgerlige Schlüter-regering nægtede at give tilskud til til MS´anti-apartheid-arbejde, så pengene kom via et samarbejde med især fagbevægelsen.
Efter apartheids afskaffelse i 1993 tog Mandela kampen mod fattigdom op. Han ændrede opfattelsen af, at fattigdom er et strukturelt fænomen og et vilkår i verden. I stedet talte han for, at fattigdom er menneskeskabt og derfor kan ændres gennem handlinger og de beslutninger vi træffer.
Det er den samme tilgang til fattigdomsbekæmpelse, som Mellemfolkeligt Samvirke og vores samarbejdspartnere i syd arbejder efter. MS støtter mennesker, der lever i fattigdom, i at kræve deres rettigheder og dermed opnå indflydelse på deres egne livsvilkår, hedder det i pressemeddelelsen.
”Nelson Mandela har været en stor inspiration for alle, der arbejder for menneskerettigheder og en mere retfærdig verden. Det folkelige solidaritetsarbejde og engagement i Danmark omkring kampen imod apartheid var en vigtig drivkraft i at mobilisere danskere for globale problemstillinger. Den måde som Nelson Mandela håndterede overgangen til demokrati i Sydafrika har givet kraft og visioner til den fortsatte kamp for demokrati i andre dele af verdenen,” siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke.