MS-evalueringen (1): Der skal træffes valg og måske nyformuleres en version

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Her et journalistisk bearbejdet sammendrag af evalueringen “Mellemfolkeligt Samvirke ved korsvejen”, som blev offentliggjort onsdag. Af tekniske årsager er sammendraget opdelt, idet det er umuligt uden særligt udstyr at kopiere fra Adobe Reader, hvorfor dette er taget fra en word-version.

Kapitel 1: MS er ved en korsvej. Der skal træffes valg og måske nyformuleres en vision.

Mellemfolkeligt Samvirke (MS) er en nøglespiller i dansk udviklingssamarbejde. I det danske landskab af udviklingsorganisationer er MS vigtig både som katalysator, koordinator og serviceyder.

Som leverandør af informationer om udviklingsproblemer spiller MS en særlig rolle, som dog skal udvikles yderligere. Fokus i indsatsen skal skærpes, bl.a. i forhold til de hurtigt skiftende krav fra skolerne.

Resultaterne af de mange konkrete MS-aktiviteter er varierende, men der er ingen tvivl om relevansen. MS arbejder med problemer og udfordringer, som er vigtige, og MS leverer en professionel indsats.

Alligevel er der mulighed for forbedringer. MS er ikke så god til at prioritere, og nu, hvor MS oplever nedskæringer i den offentlige støtte, giver det problemer. I arbejdet i udviklingslande (MS i Syd) har MS siden et review i 2000 lagt vægt på at skabe et stærkere samspil mellem disse aktiviteter og andre dele af MS-arbejdet, men der er stadig brug for forbedringer.

MS i Syd er et partnerskabsprogram med organisationer og grupper i Syd, og her får MS ros for at prioritere et reelt partnersamarbejde. Alligevel er det svært at opnå ligeværdige gensidige partnerskaber, og den rolle udsendte, danske udviklingsarbejdere spiller er mere uklar, når de i dag er knyttet til en lokal partner og ikke som tidligere til et mere dansk udviklingsprojekt.

Fattigdomsbekæmpelse er en vigtig målsætning for MS, men også her er der brug for at styrke indsatsen og for at kunne måle resultaterne bedre. MS arbejder gennem lokale partnere, derfor er det svært at måle de direkte resultater.

Interkulturelt samarbejde er en anden målsætning, men begrebet giver vanskeligheder. Det fortolkes forskelligt, og der er megen kritik af denne uklarhed.

MS er i gang med selvkritiske refleksioner over styrker og svagheder. Samtidig arbejder organisationen på at styrke programmet, hvor der er påvist konkrete mangler. MS fortjener ros for at søge at konsolidere og videreudvikle organisationen. Alligevel er der brug for, at MS overvejer at ny- eller reformulere sin vision om de mål, der skal være afgørende i fremtiden.

Ingen andre danske u-landsorganisationer har samme bredde og kapacitet, og MS har derfor en særlig placering blandt danske udviklingsorganisationer. Men MS står ved en korsvej og må træffe afgørende beslutninger om organisationens fremtidige udvikling.

Gå viderer til del 2 her på u-landsnyt.dk