MS om Nepal: Danida bør give de fattige del i fredsdividenden

Redaktionen

Fortsat fred i Nepal efer den langvarige borgerkrig kræver, at bl.a. kvinder, etniske mindretalsgrupper og såkaldt kasteløse, inddrages i det genskabte demokrati og får større adgang til bjerglandets ressourcer.

En stor del af de penge, som Danida har afsat til fredsarbejde, bør bruges som fredsdividende til de fattige, fremfører Mellemfolkeligt Samvirke i en presseudtalelse mandag.

– Den hårdt prøvede befolkning har nu brug for synlige resultater af afslutningen på krigen, siger Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Frans Mikael Jensen, og uddyber:

– Danida må gå forrest med at sende penge til de lokale udviklingskomiteer i alle dele af landet, så optimismen kan genskabes og den fattige landbefolkning mobiliseres i det nye demokratiske projekt. Danida har afsat 50 mio. kr. til fredsarbejde i 2007, en stor del af disse bør bruges som en fredsdividende til de fattige.

Den danske regering skal holde den nepalesiske regering og maoisterne fast på de løfter, de har afgivet. Desuden bør den danske regering – i forlængelse af planerne for støtte til freds- og demokratiprocessen – aktivt støtte udbredelsen af kendskabet til forfatningsarbejdet til den brede nepalesiske befolkning, anfører MS.

Der er blandt de bilaterale donorer i Nepal en erkendelse af, at udviklingsbistanden tidligere ikke nåede bredt nok ud. Det er en udbredt følelse blandt befolkningen i landområderne, at de ikke har fået del i den velstand og demokratiske frihed, der kom i 1990.

Det har dels været en konsekvens af donorernes forvaltning af bistanden, dels på grund af den nepalesiske statslige administrations manglende vilje og evne til at sikre kontrol med midlerne.

– Der er også danske programmer, som ikke tidligere er kommet bredt nok ud. Man må derfor sikre, at den fremtidige bistand når ud til de fattige, og at bl.a. kvinder, etniske mindretalsgrupper og såkaldt kasteløse, i stigende grad bliver inddraget i det nepalesiske demokrati og får adgang til ressourcerne, siger Frans Mikael Jensen.

I Nepal blev der i den forløbne uge endelig underskrevet en fredsaftale imellem regeringen og maoistbevægelsen, der i de sidste 11 år har bekæmpet regeringen med alle midler. Fredsafslutningen er bl.a. resultat af et imponerende folkeligt pres på kongen og regeringen. Derfor står genopbygning af landet og opbygning af demokratiet nu på dagsordenen.

Den økonomiske og politiske magt har altid været koncentreret omkring enkelte familier tæt på kongen og på såkaldte højkastegrupper.

– For at freden skal holde, skal lavkasterne og de kasteløse nu have reel politisk indflydelse, understreger MS-generalsekretæren.

Der er betydelig risiko for, at den politiske elite i de 7 partier og oprørsbevægelsen fortsat vil sætte sig på magten – og at eksempelvis de kasteløse ingen indflydelse vil få på formuleringen af den nye forfatning, eller på den efterfølgende udvikling. Der er også risiko for, at kongen og hæren vil forsøge at sabotere den demokratiske proces.

Derfor kræver det en høj grad af opbakning og fortsat pres internt i Nepal, hvis fredsaftalen skal holde og demokratiet sikres. Der er også grund til at have stor bevågenhed på maoisterne i Peoples Liberation Army (PLA), anfører MS.

Menneskeretsorganisationer protesterer jævnligt over PLAs bortførelser, tvangsbeskatninger og tvangsrekrutteringer – primært af landbefolkningen. Man kan frygte, at disse overgreb vil fortsætte i de egne af landet, hvor lederne ikke har tilstrækkelig kontrol over oprørerne.

Hvad vil Mellemfolkeligt Samvirke gøre?

MS har et godt netværk af nepalesiske organisationer og aktivister, der arbejder på græsrodsplan rundt om i landet såvel som på nationalt niveau, primært i Kathmandu, hedder det.

“Denne lokale forankring betyder, at MS har viden og kontakter, der gør det muligt at nå ud til store dele af befolkningen. Desuden har MS et godt ry i landet for at arbejde med MS spillede bl.a. en vigtig rolle i kampen for gældsslavernes frihed”, skriver MS.

Den konkrete rolle for MS vil falde i 2 dele:
1) Oplysning kombineret med kapacitetsopbygning og
2) dokumentation.

Oplysning og kapacitetsopbygning:

MS vil via sine samarbejdspartnere hjælpe med at oplyse den del af Nepals befolkning, der hidtil ikke er inddraget i den demokratiske proces. Oplysningsindsatsen vil dreje sig om forfatning, valg, demokratisk indflydelse i dagligdagen og lignende.

Samtidig vil MS forbedre marginaliserede gruppers evne til at gøre deres indflydelse gældende i lokalregeringer og komiteer, som styrer adgangen til produktive ressourcer og offentlige tjenesteydelser.

Der skal arbejdes direkte med befolkningen i forsøget på at hjælpe dem til at forstå demokratiets spilleregler og gøre dem klar til at deltage i forhandlinger på forskellige niveauer. Dette vil ske gennem nye former for borgeroplysning som gadeteater, møder på markeder og busstationer samt via lokalradioer.

Dokumentation:

Det er vigtigt at kunne dokumentere, hvorvidt de politiske partier og maoisterne reelt inddrager alle dele af befolkningen i den demokratiske proces, sådan som de lover. MS vil i samarbejde med sine lokale partnere påtage sig rollen som vagthunden, der undersøger og dokumenterer, i hvor vid udstrækning det sker, fremføres det i udtalelsen.

Gennem såvel kvantitative som kvalitative analyser, der også inkluderer landbefolkningen, kan der udfærdiges troværdige rapporter om landets demokratiske tilstand.

Dette arbejde skal bruges til at holde magthaverne ansvarlige og – hvis resultaterne er positive – til at bekræfte og bakke op om udviklingen. “Dette arbejde kan Mellemfolkeligt Samvirke udføre, fordi vi er til stede rundt om i hele landet”, anføres det slutteligt.

Nepal er programsamarbejdsland for dansk bistand.

Yderligere kommentarer hos generalsekretær Frans Mikael Jansen, tlf. 2028 0844.