MSF: Arbejder i døgndrift med sårede i Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kirurger fra Læger uden Grænser (MSF) arbejder sammen med personale fra sundhedsministeriet i Sri Lanka i døgndrift på at behandle flere end 400 krigsskadede patienter, som er kommet til hospitalet i Vavuniya, et regeringskontrolleret område i det nordlige Sri Lanka.

Det skriver MSF Danmark i en pressemelding onsdag.

Hver dag kommer busser til hospitalet og de lejre, som regeringen driver i Vavuniya, med nye patienter fra konfliktzonen. Hospitalet får flere end dobbelt så mange patienter, end man normalt ser på en hel uge. De lider hovedsageligt af skader, som de har fået fra granatsplinter eller landminer.

Alene i marts udgjorde krigsskader 90 procent af de tilsammen 800 operationer, som Læger uden Grænser og kirurger fra Sundhedsministeriet gennemførte på hospitalet i Vavuniya. Hospitalet har lidt over 400 sengepladser, men i øjeblikket flere end 1.700 patienter.

– Busserne med nye patienter bliver ved med at komme, og desværre sker det ikke sjældent, at der bæres døde ud, fordi de hårdest sårede dør undervejs, fortæller Karen Stewart, der arbejder for Læger uden Grænser i Vavuniya. I mandags (20.04) døde 30 patienter på vej til hospitalet.

Hun beskriver situationen som kaotisk. For at skaffe plads til de mange sårede har man skubbet sengene sammen, så de udgør en stor seng. På gulvet er der også patienter, så de ligger i bogstaveligste forstand i to lag. Desuden må mange ligge på madrasser på gangene.

Læger uden Grænser opfordrer alle parter i konflikten til at tillade uafhængige humanitære organisationer at give medicinsk hjælp til de sårede i Vanni og til at hjælpe med flytte de sårede til hospitaler.

Titusinder af civile er fortsat fanget i krigsområdet og det påhviler begge parter at sikre, at befolkningen kan søge sikkerhed, og at den har adgang til medicinsk hjælp.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), e-mail: [email protected], tlf. direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79, web: www.msf.dk