Læger uden Grænser (MSF) gør nu status over sin nødhjælpsindsats halvandet år efter at en kraftig flodbølge ramte dele af Sydøstasien i december 2004.
Tsunamien kostede flere end 220.000 mennesker livet i 11 lande og gjorde over en halv million mennesker hjemløse.
For at afhjælpe de store menneskelige lidelser, der fulgte i kølvandet på tsunamien, sendte MSF mere end 200 nødhjælpsarbejdere ud.
De koncentrerede indsatsen om de hårdest ramte områder i Sri Lanka og Indonesien og i mindre omfang i Thailand, Malaysia og Indien, hedder det i opgørelsen, der bringes på organisationens danske website ultimo juni.
Den hurtige mobilisering af den nationale katastrofehjælp og det civile samfund reddede flest liv i de første, meget afgørende dage. MSF så det derfor som sin hovedopgave at identificere de behov, der kunne være overset, hedder det.
MSFs nødhjælpsaktiviteter fandt således primært sted i den indonesiske Aceh-provins, hvor hospitaler og sundhedsklinikker blev ødelagt og mange nøglepersoner fra sundhedsområdet blev dræbt af tsunamien, hvorved infrastrukturen i sundhedssystemet blev ødelagt.
Medicinsk nødhjælp og assistance til fiskersamfund
I Aceh-provinsen oprettede MSF et felthospital og 27 sundhedscentre, der gennemførte over 41.000 lægekonsultationer, 517 operationer, flere end 120.000 vaccinationer mod mæslinger og stivkrampe og 1.770 individuelle psykolog-konsultationer.
Desuden blev der givet psykosocial assistance til en række hårdt ramte fiskersamfund, blandt andet med hjælp til byggeri af godt 150 fiskerbåde.
Umiddelbart efter tsunamien havde ramt Sydøstasien, besluttede MSF at stoppe indsamlingen til den akutte nødhjælpsindsats i tsunami-regionen. På trods af indsamlingsstoppet strømmede donationerne fortsat ind, og MSF indsamlede internationalt i alt 804,2 mio. kr., og i Danmark lidt over 17 mio. kr., langt flere end organisationen ville være i stand til at bruge i forbindelse med tsunamien.
MSF besluttede derfor at kontakte donorerne for at få tilladelse til at bruge deres bidrag på andre katastrofer og glemte kriser.
Svaret var overvældende positivt, og en stor del af de indsamlede midler er siden blevet brugt til nødhjælpsindsatser i den voldshærgede Darfur-provins i det vestlige Sudan, indsatsen mod hungerkatastrofen i Niger og hjælpen til ofrene fra jordskælvet i Pakistan i oktober sidste år.
Læs mere på www.msf.dk