En analyse fra Infomedia viser, at den alvorlige humanitære situation i Sydsudan i 2009 blot blev omtalt i de landsdækkende, regionale og lokale dagblade, fagblade, magasiner, mediernes websider, radio- og tv nyhedsudsendelser 98 gange. Til sammenligning blev TV-serien Robinson Ekspeditionen omtalt 4.372 gange.
“Det synes vi er ude af proportioner. Vi synes, at der er væsentlige informationer, som aldrig når medierne og dermed heller ikke danskerne”, skriver Læger uden Grænser (MSF) i en pressemelding fredag.
Læger uden Grænser “forsøger at trænge igennem en mur af nyheder om reality-shows, fedme og fladskærme for at få nogle til at vende blikket mod Sydsudan. Vi appellerer til omverdenen – og til medierne – om at huske at menneskeliv er lige meget værd, uanset hvor i verden de befinder sig”.
Sydsudan står midt i en alvorlig humanitær og medicinsk krise, og den store region har akut behov for nødhjælp.
Kun 25 procent af befolkningen har adgang til helt basal sundhedshjælp, underernæring er udbredt, og mange dør af sygdomme, som kan forebygges og behandles. Samtidig er området præget af vold. Ofrene er som oftest civile – også kvinder og børn – og man vurderer, at uroligheder og overgreb har sendt op mod en kvart million mennesker på flugt i deres eget land, gør MSF gældende.
Siden fredsaftalen mellem Nord- og Sydsudan blev underskrevet i 2005, har den internationale støtte til Sydsudan ændret sig, så den i dag i højere grad er møntet på langsigtet udviklingsbistand. Det er sket på bekostning af den akutte humanitære hjælp, og den er der desperat behov for, fortæller Læger uden Grænsers udsendte i Sydsudan.
Læger uden Grænser sætter derfor med en kampagne fokus på Sydsudan. Det sker bl.a. med debatskabende dagbladsannoncer, som spørger: ”Hvor mange kendte skal stille op, før vi vil redde menneskeliv?” og ”Er en katastrofe først værd at støtte, når den har været i TV?”
Det er hverken de kendte eller TV, Læger uden Grænser vil kritisere, men organisationen vil gerne sætte til debat, om det ikke er tilstrækkeligt til at få opmærksomhed, at hundrede tusinder bliver drevet på flugt, skudt på eller dør af underernæring eller sygdomme.
Man kan læse mere om kampagnen: http://www.msf.dk/t2w_615.asp?id=6550
Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef
tlf. 39 77 56 06 og mobil 29 70 29 79