Hiv-smittede i u-lande forhindres i at få en forbedret version af den livsforlængende medicin Kaletra (lopinavir/ritonavir), selv om de har akut brug for den, skriver Læger Uden Grænser (MSFs) danske afdeling i sit seneste elektroniske nyhedsbrev torsdag
Det var først efter en lang og træg proces, at det Chicago-baserede firma Abbott begyndte at levere den nye version af midlet til et begrænset antal af Læger uden Grænsers (MSF) projekter i Afrika til en reduceret pris på 500 dollars per patient-år.
Men Abbott nægter at sælge midlet til MSF’s projekter i Thailand og Guatemala og har trukket registreringen af midlet i udviklingslande i langdrag. Resultatet er, at Kaletra stadig ikke er tilgængeligt for langt hovedparten af de, som har brug for det, anfører MSF.
Den nye version af Kaletra, et andengenerations aids-middel anbefalet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), har vigtige fordele frem for den gamle version – herunder nemmere dosering, opbevaring uden køl og ingen diæt-krav.
Men uden registrering er midlet ikke tilgængeligt. I Kina er ikke engang den gamle version af midlet tilgængelig, da Abbott har valgt ikke at markedsføre midlet hér.
Dr. David Wilson fra MSF i Thailand siger:
– Her i Thailand, hvor temperaturen er over 30 grader det meste af året, ville den nye version, som ikke kræver køling, være en stor fordel, men Abbott nægter at registrere den.
– Abbott siger, vi må klare os med den gamle version, som ikke engang er på markedet længere i USA, men det er et ringere produkt, som under alle omstændigheder sælges til en pris, folk hér ikke har råd til. Ved at begrænse den reducerede 500-dollar-pris til kun de fattigste udviklingslande, udelukker Abbott bevidst hiv/aids-syge i andre u-lande.
Monopol skader patienterne
Behovet for andengenerationsmidler vokser i u-landene hos patienter, der har været i behandling i flere år. Men der er udbredt bekymring for, at nationale behandlingsprogrammer og donorer ikke vil have råd til andengenerationsmidler, som er langt dyrere end førstegenerationsbehandlinger.
I Thailand, koster den gamle version af Kaletra 2.800 dollars. Det betyder, at det koster cirka ti gange så meget at behandle en patient som skal andengenerationsbehandles med dette middel.
– Det er et klassisk eksempel på, hvordan monopoler skader patienterne, siger Dr. Tido von Schoen-Angererer fra Læger uden Grænsers Kampagne for Adgang til Livsvigtig Medicin.
Han uddyber:
– Vi har brug for konkurrence på disse nye midler. Det er den eneste måde at gøre dem billigere og bredt tilgængelige. Det skal ikke være op til en direktør i Chicago at beslutte, hvem der skal have adgang til livsvigtig medicin.
Læs mere på www.msf.dk