MT Højgaard får Danida-penge til drikkevandsprojekt på Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

20.000 husstande på Sri Lanka (Ceylon) kan nu indenfor de næste 36 måneder se frem til rent drikkevand direkte i hjemmene.

Den danske koncern, MT Højgaard, har netop vundet et udbud om at levere komplette vandforsyningsanlæg til det centrale Sri Lanka. Ordren er på i alt 300 mio. kr. og finansieres af såkaldte blandede kreditter, skriver virksomheden i en pressemelding torsdag.

Vandet kommer fra et antal forsyningsanlæg, som den danske bygge- og anlægsvirksomhed skal bygge for National Water Supply & Drainage Board under den sri lankanske regering.

Ordren er lånefinansieret under Danidas Ordning for blandede kreditter. Danida har arbejdet tæt sammen med de srilankanske myndigheder om projektet siden 2003 og Christian Jacobsen, der er ansvarlig for danske blandede kreditter til Sri Lanka i Danida, ser meget frem til, at projektet bliver gennemført.

Christian Jacobsen:

– Rent drikkevand har meget høj prioritet for os, når vi vælger at finansiere projekter i u-landene. Alene i 2005 blev der bevilget støtte til vandprojekter med forventede kontrakter på ca. 760 mio. kr. Som det fremgår af den netop offentliggjorte ”Beretning fra Udvalget for Blandede Kreditter 2005” udgør støtte til vandprojekter knap 30 procent af de samlede bevillinger siden 1994.

Divisionsdirektør Ole Steen Christensen fra MT Højgaard Udland:

– Vi bygger over de næste 3 år komplette vandforsyningsanlæg, så indbyggerne i 5 landsbyer syd for Sri Lankas gamle kongeby, Kandy, får rent vand ind i deres huse. Tidligere var den eneste vandforsyning brønde, som folk skulle valfarte til. Det bliver en kæmpe lettelse for dem og en meget spændende opgave for os.

Flodvand bliver til rent drikkevand

Drikkevandet kommer fra de nærliggende floder. MT Højgaard bygger såkaldte indtagsbygværker af beton direkte i floderne. Her ledes vandet ind til selve rensningsanlæggene, hvor det beskidte flodvand bliver til rent drikkevand af en god kvalitet.

Fra rensningsanlæggene pumpes vandet videre via transmissionslinier til vandreservoirer, som MT Højgaard opfører på højdepunkterne i det bjergrige landskab. Fra de højtliggende reservoirer løber vandet så ved gravitation (tyngdekraften) ned til indbyggernes huse. Projektet omfatter i alt 20.000 nye vandforbindelser.

Lokale håndværkere

– Vi skal 2 steder i floderne opføre egentlig dæmninger for at opfange vandet, siger Ole Steen Christensen, som sender 8 danske formænd og ingeniører til Sri Lanka for at styre og koordinere arbejdet med vandforsyningsanlæggene.

Håndværkerne og maskinførerne er lokale, men sri lankanerne er dygtige til engelsk, så divisionsdirektøren forventer ingen problemer i samarbejdet.

Virksomheden er også i øjeblikket i gang med 3 mindre vandforsyningsanlæg på Sri Lanka. Og den har været med til at bygge kystsikringsanlæg på Sri Lankas kyster, så landet bedre kan modstå erosionen fra det indiske ocean.

MT Højgaaard om MT Højgaard

MT Højgaard har løst opgaver på Sri Lanka de sidste godt 3 år – og er meget fortrolig med landet og den lokale arbejdskraft.
Sydvestasien er et fokus område for MT Højgaard som tidligere har løst opgaver på Maldiverne, Bangladesh og i Nepal.
MT Højgaard er totalentreprenør på det aktuelle vandprojekt.
Selve rensningsteknologien leveres af den franske samarbejds-partner, Degrémont, der har en dansk afdeling i Skanderborg.

Kontakter:

Ole Steen Christensen, Divisionsdirektør, MT Højgaard, Tel.: 2270 9716
Trine Leth, Kommunikationschef, MT Højgaard, Tel.: 2270 9220
Christian Lind Jacobsen, Danida, Tel.: 3392 0946

Se også www.mthojgaard.dk