“Vore partnere i Jordan har tilkendegivet, at de fortsat ønsker at samarbejde med os. De er glade for samarbejdet med Red Barnet, og vi håber, at kendskabet til hinanden udvikles og den konstruktive dialog fortsætter trods den aktuelle krise”.
Sådan siger Alice Moltke Lisberg, programkoordinator i Red Barnet, til organisationens seneste elektroniske nyhedsbrev, der kom ud fredag.
Overgreb på kvinder og børn er i Jordan et tabu, men i de senere år er der kommet stigende fokus på området. Det skyldes delvist, at det jordanske politi har etableret Family Protection Department for børn og kvinder, som har lidt fysisk og psykisk overlast.
Red Barnet støtter 5 centre både økonomisk og med faglig bistand. Arbejdet på centrene tager udgangspunkt i den krænkedes situation, og med hjælp fra specialister gives den støtte, der er nødvendig for, at personen kan komme videre i sit liv.
– Centrene har allerede vist sig at være en succes. Det ses blandt andet i antallet af anmeldelser af overgreb, der i perioden fra 1988 til sidste år er næsten firdoblet. Det kan ses som et udtryk for, at man nu er blevet opmærksom på problemet, siger Alice Moltke Lisberg, programkoordinator i Red Barnet.
Dialog på dagsordenen
Danske eksperter – f.eks. politifolk og socialrådgivere – tager med støtte fra Red Barnet til Jordan for at fortælle om deres arbejde – bl.a. om tvangsfjernelser af børn. Men også de danske specialister kan lære noget og bruge de nye erfaringer i hverdagen.
– Ved at samarbejde opnår vi en langt mere kvalificeret viden om forholdene i Mellemøsten, og dermed bliver dialogen baseret på viden og ikke på antagelser. Som organisation har vi også medansvar for, at dialogen breder sig i egne rækker og blandt befolkningerne i både Danmark og Mellemøsten, siger Alice Moltke Lisberg og lægger til:
– Red Barnets medlemmer og Red Barnet Ungdom er også en del af samarbejdet, og vi håber på at kunne styrke frivillighedsarbejdet ved, at flere mennesker med anden etnisk baggrund end dansk får lyst til at være aktive i Red Barnet. Invitationen er åben.
Red Barnets arbejde i Mellemøsten er et resultat af Det Arabiske Initiativ, der blev lanceret af Udenrigsministeriet/Danida i 2004.
Initiativet går primært ud på at skabe dialog med de arabiske lande i Mellemøsten og Nordafrika. Og Red Barnet håber, at initiativet også kan være med til at fremme dialogen i egne rækker.