Museveni vinder appel i højesteret om Ugandas politiske system

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ugandas højesteret har omstødt en kendelse fra en lavere retsinstans, som rejste tvivl om lovligheden af landets politiske system, rapporterer BBC Online lørdag.

Præsident Yoweri Museveni og hans regering havde appelleret dommen, som ugyldiggjorde en folkeafstemning i 2000, hvor et flertal sagde nej til et system med flere politiske partier. Museveni angreb dengang vredt dommerne i en TV-tale og hans tilhængere protesterede mod afgørelsen i hovedstaden Kampala.

Uganda er stærkt afhængig af udenlandsk bistand og donorerne har samstemmende opfordret Museveni til at indføre et flerparti-demokrati. I dag eksisterer et system, hvorefter alle ugandesere automatisk er med i en Enhedsbevægelse; politiske partier må nok eksistere, men kan ikke stille op til valgene.

Højesteret afsagde kendelse om, at resultaterne af folkeafstemningen for 4 år siden var gyldige, men at loven bag afstemningen var forfatningsstridig.

Museveni har udtalt, at den oprindelige kendelse fra en lavere instans betød, at alle love, vedtaget siden 2000, var ugyldige og dermed ikke kunne håndhæves. Han kaldte det “totalt uacceptabelt”.

Under pres fra bistandsdonorerne har regeringen indvilget i at holde valg med flere partier i 2006. Til den tid er Museveni forpligtet til at træde tilbage som præsident ifølge den nuværende forfatning, men hans kritikere siger, at han er i færd med at lægge grunden til at kunne genopstille alligevel, anfører BBC.

I 2006 har Museveni været Ugandas præsident i 20 år. Uganda er et af Danidas programsamarbejdslande og en af de største modtagere af dansk bistand.