Myndighederne er bange for os – men de har våben

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Amanda Thorhauge Blaabjerg

Spillet om Egyptens fremtid er ikke ovre. Massedemonstrationer og oprør er på vej, hvis ikke præsident Al Sisi formår at levere resultater med det samme. Dermed er situationen i Egypten fundamentalt forandret, og myndighederne frygter i dag befolkningen.

Hussein Gohar (i midten) på Folkemødet på Bornholm, juni 2014. Til venstre ses journalist Anders Jerichow og til højre Jeppe Kofod, nyvlagt medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne. (Foto: Socialdemokraterne).

Man kunne fristes til at tro, at en valgsejr på 97 procent af de afgivne stemmer til tidligere hærchef Al Sisi er et solidt udtryk for en urokkelig opbakning og tiltro fra den egyptiske befolkning til den nye politiske ledelse i landet. Men skal man tro Hussein Gohar fra de egyptiske socialdemokrater, er det blot et spørgsmål om tid, før den enorme opbakning til Sisi vil smuldre.

”Befolkningen forventer øjeblikkelige forbedringer, og hvis Sisi ikke tager hånd om de nuværende problemer med det samme, vil han møde endnu en bølge af protester,” siger Hussein Gohar.

Ifølge Hussein Gohar har den nyvalgte præsident et vindue på max et halvt år efter parlamentsvalget til at lave omfattende økonomiske reformer, der kommer den egyptiske befolkning til gode.

Sker der ikke nævneværdig politisk og økonomisk forandring, er Gohar overbevist om, at Egyptens gader endnu engang vil fyldes med massedemonstrationer og protester. Mubarak-tiden er definitivt forbi, og egypterne er ikke længere bange for at vise deres utilfredshed.

En ny magtfordeling

Situationen i Egypten er grundlæggende forandret. Hvor det før var befolkningen, som frygtede myndighederne, er virkeligheden i dag den modsatte.

”Længe har autoriteterne i Egypten afskrækket folk for at vise deres utilfredshed. Mens nogle stadig er bange, mener jeg, at selvsamme autoriteter i dag frygter befolkningen mere, end vi frygter dem. Den eneste forskel er, at de har våben,” siger Hussein Gohar.

Som et udtryk for myndighedernes frygt for befolkningens protester vedtog regeringen i efteråret en kontroversiel protestlov, der begrænser muligheden for demonstrationer. Loven anvendes lemfældigt og kun overfor regeringskritiske demonstranter, som myndighederne kan slå hårdt ned på.

I sidste uge idømte man 25 demokratiaktivister 15 års fængsel. Alligevel ser loven ikke ud til at kunne afholde befolkningen fra at vise deres utilfredshed på gaden.

Myndighedernes frygt kom tydeligt til udtryk for nylig, da et medlem af det egyptiske Socialdemokrati og tidligere parlamentsmedlem blev anholdt ved hjemkomsten til Cairo lufthavn efter et delegationsbesøg hos Socialdemokraterne i Danmark. Partimedlemmet havde i Københavns Lufthavn købt et modelfly til sin søn, som myndighederne troede var en drone.

Trods undertrykkelsen af enhver form for kritik er Egyptens fremtid og politiske situation stadig uvis, ifølge Hussein Gohar. Selvom Al Sisi vandt en overbevisende sejr, ulmer den egyptiske befolknings utilfredshed under overfladen. Opbakningen til Sisi var et udtryk for ønsket om stabilitet og fremgang.

Halvdelen af den egyptiske befolkning blev dog hjemme og undlod at stemme. Hvis ikke Sisi leverer på sine mange løfter, bliver de ikke imidlertid hjemme og venter tålmodigt på et nyt valg.

Hussein Gohar var i Danmark i forbindelse med årets Folkemøde på Bornholm på en invitation fra Socialdemokraterne. Socialdemokraterne har siden 2012 haft et samarbejde med det egyptiske socialdemokrati, finansieret igennem Institut for Flerpartisamarbejde, DIPD.

Amanda Thorhauge Blaabjerg arbejder i Socialdemokraternes internationale afdeling.