Thank you for the rain
Julia Dahr, co-instrueret af Kisilu Musya
Spilletid: 85 minutter
Filmen vises på CPH:DOX d.20. marts kl. 10:30 i Cinemateket, d. 23. marts kl. 16:45 i Cinemateket og d. 25. marts kl. 12:00 i Palads.
Instruktør Julia Dahr og Kisilu Musya deltager ved visningen d.20. og 23. marts – forestillingen d.23. marts efterfølges desuden af en debat med de to instruktører samt tidligere klimaminister, miljøminister og EU-kommissær Connie Hedegaard, tidligere klima- og energiminister Martin Lidegaard (Radikale Venstre), samt Greenpeaces internationale generalsekretær, Jennifer Morgan.
”Tidligere græd vi over, at det ikke regnede nok. Nu er det helt omvendt.”
Kisilu Musya ser alvorligt ind i kameraet. For ham er regn lig med liv: Regn får kassava og mango til at gro på hans jord. Afgrøderne skaffer ham penge og familien mad, og penge betaler for hans børns skolegang. Når det ikke regner, fejler høsten, familien har ingen mad og ingen penge, og børnene bliver sendt hjem fra skole, fordi Kisilu Musya ikke kan betale skolepenge. Det er virkeligheden for ikke blot Kisilu Musya men også for de mange, mange andre fattige bønder, der lever der, hvor klimaforandringerne er værst.
Men så vil alt vel være godt, når det endelig regner? Svaret er nej. For klimaet er blevet så utilregneligt, at regnstorme river tage af de lerklinede hytter, oversvømmer markerne og smadrer afgrøderne.
’Thank You for the Rain’ handler om den kenyanske bonde Kisilu Musya, der er en næsten ukuelig optimist. Han nægter at finde sig i, at klimaforandringer ødelægger hans og familiens liv. Han har altid levet af at dyrke jorden, og med et gåpåmod og passion, som er enhver aktivists skarpeste våben, rejser han ud i nabolandsbyerne og starter en kommunal bevægelse af landmænd, der kalder til kamp mod det ekstreme vejrs konsekvenser.
Kisilu Musyas kamp bliver foreviget af den norske instruktør, Julia Dahrs, kamera. Han optager også selv, og filmen er blevet til over en periode på fem år. Fem år, hvor vi følger familiens op- og nedture, som er en direkte konsekvens af for meget regn og for lidt regn.
I de gode tider skifter jorden farve fra rød til grøn, og snart falder store tunge regndråber og forvandler den tørre jord til tykt mudder. Kisilu Musya bliver inviteret til Norge for at tale på en klimakonference. Her ligger sne, og han bemærker på sine egne optagelser, at der også er sne på borde og stole i det rum, hvor nordmændene sidder, når solen skinner (terrassen, red.).
Og invitationerne stopper ikke her. Kisilu Musya bliver inviteret til COP21 i Paris, hvor hans stemme skal lyde på vegne af dem, der er hårdest ramt af klimaforandringer. Fuld af forhåbninger om, at verdens ledere vil finde sammen om en aftale, der kan løse hans problemer, drager han af sted til Paris sammen med instruktør Julia Dahr. Og her oplever den ukuelige optimist, at jo længere han bevæger sig ind på magtens bonede gulve, jo mere bureaukrati og modstand møder han.
”Hvis jeg havde magt, ville jeg samle nogle af verdens ledere og vise dem, hvad sult er. For de forstår ikke, hvad det det betyder,” siger han med et forstenet – næsten chokeret – udtryk i ansigtet på en af konferencens sidste dage, hvor kompromiserne synes fjerne fra de tilspidsede forhandlinger bag lukkede døre.
’Thank You for the Rain’ er en langsom og oplysende film om dem – og lavet delvist af dem – som er lidt mindre heldige end vi andre med at være født, hvor de er. Om håb, uretfærdighed og kamp for overlevelse. Om storpolitik i en verden, der på alle måder ligger meget meget langt fra Kisilu Musyas landsby. Men det er også en film om et gåpåmod så lynende skarpt som en cutlass, der skærer sig igennem kassavaplantens rødder og en morale om aldrig, aldrig, aldrig at give op.
er en af verdens største dokumentarfilmfestivaler. På deres hjemmeside skriver festivalen, at man med afsæt i dokumentarfilmen sigter mod "at bygge bro mellem film og en bred vifte af relaterede kunstformer." CPH:DOX har eksisteret siden 2003, og i år løber festivalen over 10 dage fra torsdag d.16. til søndag d.26. marts. Gå selv på opdagelse i festivalens program