Næsten en milliard overvægtige i u-landene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Samtidig med at millioner lider af underernæring er der flere end 900 millioner overvægtige i u-landene. Stigende indkomster giver råd til mere usund mad. Ny rapport forudser en stor stigning i livsstilssygdomme i u-landene.

Antallet af overvægtige i u-landene er næsten firedoblet siden 1980. Dengang var der omkring 250 millioner overvægtige i u-landene mens der i dag er omkring 904 millioner. Det skriver BBC mandag.

Det største stigning er sket i u-landene – specielt i de lande, hvor indkomsten er steget i perioden. Det er lande som for eksempel Egypten og Mexico.

Samlet set er en ud af tre mennesker overvægtige. En overvægtig person er i den sammenhæng én med et BMI på 25 eller mere.

Ifølge en rapport fra den britiske tænketank Overseas Development Institute (ODI), Future Diets (se link under artiklen) skyldes de stigende problemer med overvægt at mange har ændret spisevaner og ikke dyrker motion. Hvor man tidligere spiste mange kornprodukter spiser man i dag mere fedt, sukker, olier og animalske produkter.

De ændrede spisevaner hænger ofte sammen med at stigende indkomst.

Rapporten forudser at landene vil opleve store stigninger i hjerteanfald, blodpropper og sukkersyge.

Det paradoksale er at samtidig med at problemer forbundet med overvægt breder sig i u-landene er der fortsat flere hundrede millioner, der lider af underernæring.

Den største stigning er sket i Sydøstasien, hvor andelen af overvægtige er steget fra syv til 22 procent fra 1980.

Nordamerika er fortsat den region, der har den største andel af overvægtige – 70 procent. I Australien og Stillehavs-området og i den sydlige del af Latinamerika er andelen 63 procent. I Nordafrika, Mellemøsten og Latinamerika som helhed nærmer man sig Europas niveau, hvor 58 procent er overvægtige.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 procent af danskerne overvægtige.

Læs mere om og download rapporten Future Diets: http://www.odi.org.uk/future-diets