Når Danida-bistand går til overvågning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Menneskerettigheder og ytringsfrihed er ’buzzwords’ i dansk bistand i disse år.

Derfor kom det nok som en overraskelse for mange, da journalist Anders Pedersen i sidste uge fortalte Informations læsere om et Danida-støttet joint venture med de stik modsatte konsekvenser.

Artiklen omhandlede et samarbejde mellem den danske it-virksomhed Quard og det ægyptiske firma Softlock, som Danida har støttet med 2,2 mio. kr. Et projekt der skal skabe jobs i Ægypten og udbrede Quards biometriske teknologi til hele regionen.

Problemet er bare, at salget af teknologien potentielt gør det muligt for en stat at registrere og kontrollere internetbrugere.

En repræsentant for NGOen Freedom House vurderede på den baggrund, at samarbejdet kan få alvorlige konsekvenser for ægyptiske bloggere og offentligt ansatte i et land, hvor ytringsfriheden er under pres.

Herhjemme mener Socialdemokraternes udviklingsordfører Jeppe Kofod og hans kollega Steen Gade fra SF, at Danidas kontrol er utilstrækkelig, når den slags eksport kan foregå.

En kritik der ikke er blevet mindre af, at det danske firmas ægyptiske samarbejdspartner med stolthed har udtalt: ”Vi kan sagtens levere et program, der knytter Id-kortet sammen med brugerens aktiviteter på Internettet og samtaler på Skype”. Dermed bliver det umuligt at ytre sig anonymt på Internettet.

Projektet kører stadig, men udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger til Information, at hun er åben over for at undersøge sagen nærmere.