Når et æsel giver kvinder frihed, respekt og indflydelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En kvinde i Niger i Vestafrika er ofte bundet af huslige pligter, som optager rigtigt mange af døgnets lyse timer. Det gør det umuligt for hende at komme i skole, passe et simpelt arbejde eller opnå en status, som giver hende indflydelse.

Den situation kan et enkelt æsel lave om på, skriver CARE Danmark.

For en dansker kan det være svært at forestille sig, at nogle mennesker lever i en virkelighed, hvor man skal gå flere timer om dagen for at få sig en kop rent vand.

Det kan virke lige så uforståeligt, at den daglige gåtur i gennemsnit er på seks kilometer og foregår i et ørkenlandskab under solens brændende stråler eller gennem en strid sandstorm.

Ikke desto mindre er det hverdag for mange af Nigers fattige kvinder. De skal hente vand i brønden, som ofte ligger flere kilometer væk, for at kunne lave mad til deres familie og for at holde deres husdyr i live. Det kræver meget vand, og kvinderne bruger rigtig meget tid på at hente det.

Med et æsel som trækdyr kan en kvinde transportere mere vand med hjem hver gang, og hun kan gøre det hurtigere. Derfor er et æsel – som de færreste af Nigers fattige kvinder selv har råd til at købe – en stor hjælp.

“Hele familiens rigdom”

Amina Abdou, som bor i regionen Diffa i den sydøstlige del af Niger, har fået et æsel, og det har lettet hverdagens byrder betydeligt. Og det er ikke kun i forhold til turene til og fra brøndene, at æslet er en gevinst, fortæller hun:

“Mit æsel er blevet hele familiens rigdom. Hvert år har det skænket mig et nyt æsel, som jeg har solgt. Det betyder, at jeg tjener penge, så jeg kan købe andre husdyr, tøj og hvad familien ellers har brug for”.

Æslet bliver brugt af hele familien, men der er en klar opgavefordeling: Amina Amdou er æslets ejer.

Det er hendes mands ansvar at passe det. Familiens yngre medlemmer har også gavn af æslet. De bruger det til at transportere halm og træ, som de sælger på markeder i de nærliggende byer.

“Salget betaler vores mad, og det er på den måde, vi kom igennem den madkrise, der ramte vores landsby i år”, fortæller Amina Abdou, som giver endnu et eksempel på æslets store betydning i hverdagen:

“Jeg er mere respekteret i vores lokalsamfund nu, fordi folk ofte låner mit æsel til forskellige formål. Det har også gjort forholdet bedre mellem mig og min mand. Jeg bliver jævnligt hørt i de beslutninger, der skal træffes i familien. Tidligere skete det nærmest aldrig”.

Et æsel som Julegave

Man kan købe et æsel til en fattig kvinde i Niger i CARE Danmarks gavebutik på www.caregaver.dk

Her findes du også andre gaver, der kan hjælpe nogle af verdens mest udsatte mennesker ud af fattigdom.

Eksempler på CARE-gaver:

* Ænder (120 kr.): Ænder drukner ikke, når jorden bliver oversvømmet, og derfor sikrer en andeflok med 15 ænder mad til en hel familie i Vietnam efter en tyfon.
* Bikube (150 kr.): Honningen er et næringsrigt supplement til den daglige kost og kan samtidig give en familie i Vietnam en ekstra indtægt.
* Mangroveplanter (200 kr.): Mangrover beskyttet bøndernes marker i Vietnam og tiltrækker som gydeområder masser af fisk og skaldyr.
* Perlehøns (220 kr.): En flok med fire perlehøns sikrer mad til en familie i Ghana. Hønsenes æg og kyllinger fungerer både som et proteinrigt tilskud til den daglige kost og som en ekstra indtægtskilde, når de sælges på markedet.
* Køkkenhave (350 kr.): En køkkenhave sikrer mad til en hel familie i Nepal og giver samtidig mulighed for at tjene penge på markedet.
* Kamel (1.400 kr.): En kamel sparer kvinder for mange timers hårdt arbejde i Niger og forsyner desuden børnene med sund og nærende mælk.

Kilde: CARE Danmark