Naturlægemidler truer tusinder af plantearter

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Brugen af naturmedicin og kosttilskud verden over er nu så omfattende, at tusindvis af plantearter er i farezonen. I alt er mellem 4.000 og 10.000 plantearter truede af naturlægeindustrien, vurderer lederen af Verdensnaturfondens Internationale Team for Plantebevarelse, Alan Hamilton, ifølge Politiken tirsdag.

Befolkningsvæksten i de fattige lande og større forbrug i de rige lande er baggrunden for rovdriften på mange plantearter. F.eks. er ginseng ved at være et særsyn i Korea, og lakridsrod og arnika (også kaldet guldblomme) er truet i Tyrkiet og Ungarn, der tidligere var storproducerende lande.

Verdensmarkedet for urteprodukter som piller, cremer, shampoo og kosttilskud skønnes at være på omkring 120 milliarder kr. årligt, oplyser Alan Hamilton til bladet.

– For 70-80 procent af verdens befolkning (i u-landene, red.) er naturmedicin det første valg ved sygdom, for de har ikke råd til andet, siger han.

I Nordamerika og Europa er markedet for naturmedicin og kosttilskud steget med omkring 10 procent årlig de seneste 10 år.

Plantearterne som sådan vil næppe helt forsvinde, for når de bliver for sjældne, bliver det ikke rentabelt at høste dem længere. Men lokale varianter vil uddø: – De vil tage en masse genetisk information med sig i graven, der kunne blive nyttig for os senere, siger Alan Hamilton.

Institutleder ved biologisk institut på Aarhus Universitet, professor Niels Peter Revsbech, påpeger, at naturen generelt er under ekstremt pres på grund af befolkningsvæksten. – Områderne med naturlig vegetation bliver mindre og mindre. En masse arter vil uddø, siger han til Politikens Morten Jastrup og Inge Methling.

Den britiske miljøorganisation Plantlife International har netop udgivet rapporten “Herbal Harvest With a Future”. Den angriber virksomhederne i urteindustrien for ikke at gøre nok for at gøre deres produkter bæredygtige.