Miljøorganisationen Nepenthes uddeler grædende og døde tukaner til den danske køkkenbranche. Det er nemlig stort set umuligt at købe et nyt køkken i bæredygtigt træ. Det viser en landsdækkende undersøgelse, som Nepenthes har foretaget.
Nepenthes har vurderet otte af Danmarks største køkkenproducenter og deres forhold til bæredigtighed og miljø. Resultatet er beskæmmende. Ingen blandt de deltagende køkkenproducenter opnår gode resultater. Invita, Kvik og HTH får som de bedste tildelt en middel placering – en såkaldt almindelig tukan.
Som det fremgår af Nepenthes’ pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen, er dette overraskende, fordi flere danske køkkenproducenter netop slår sig op på ansvar for miljøet.
”Køkkenproducenterne er storforbrugere af træ. Hvis de skal leve op til egne flotte ord er det på tide, at de tager ansvar og stiller krav om bæredygtighed til deres leverandører,” udtaler Kristian Jørgensen, formand for Nepenthes.
Nepenthes’ undersøgelse fokuserer på, hvor det er muligt at købe køkkener med miljømærket FSC, og hvordan butikkerne markedsfører (CSR) og informerer forbrugere om bæredygtighed.
Altsammen noget danske køkkenproducenter ikke er særligt gode til.
HTH, Kvik og Invita, der opnår en nogenlunde placering, stiller krav til, at alle deres massive bordplader skal være FSC-certificerede. FSC er forbrugerens garanti for at træet kommer fra skove, der er forvaltet under hensyntagen til både natur og mennesker.
Ikea, som ellers har en omfattende miljøprofil, får ligefrem en grædende tukan, fordi forbrugere ikke kan få oplyst, om deres køkkener kommer fra bæredygtige skove eller ej.
Hele undersøgelsen kan læses her: http://www.nepenthes.dk/index.php?id=1946
Spørgsmål til undersøgelsen kan stilles til kampagnekoordinator Lyng Brøndum Dyrholm ([email protected])
Hvem er Nepenthes?
Nepenthes er en dansk miljø- og udviklingsorganisation, der arbejder for bevarelse og bæredygtig brug af verdens skove herunder Danmark som selvstændigt indsatsområde. Internationalt har vi de fleste aktiviteter i Latinamerika, hvor vi for en stor del arbejder med fattigdomsbekæmpelse, økoturisme og bæredygtig skovforvaltning og andre skovbevarende projekter med inddragelse af oprindelige folk samt øvrige der bor i og lever af skovene.
I Danmark og internationalt arbejder vi løbende på at sætte skov på dagsordenen hos erhvervsliv, forbrugere, politikere og hos andre organisationer. Herhjemme er der fokus på at optimere de danske skove hen imod en mere autentisk og vildsom naturtilstand til gavn for dyr og planter.
Foreningen blev i 1983 oprettet som ”Regnskovsgruppen” af biologistuderende på Århus Universitet. I 1989 begyndte Nepenthes at samle ind til opkøb af regnskov – et arbejde der til dato er blevet støttet af mere end 250 000 danskere.