Fhv. højskoleforstander og folketingsmedlem Christian Kelm-Hansen, Silkeborg, fylder 80 lørdag den 3. september.
Graversønnen fra Kegnæs, halvøen syd for sønderjyske Als, der blev gartner og siden lærer, indledte for 50 år siden en bemærkelsesværdig karriere i det offentlige liv med generalsekretærposten i Dansk Ungdoms Fællesråd (1955-59). Siden har tillidshvervene været nærmest utallige med afsæt i forstanderposten på Esbjerg Højskole og udgangspunkt i det humanitære organisationsmiljø.
Han har bl.a. været formand for Dansk Flygtningehjælp, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke og præsident for Dansk Røde Kors (1993-97). Det sidste i en fremskreden alder, hvor han ikke desto mindre på få år evnede at demokratisere den store organisation.
Hovedindsatsen – hvis man overhovedet kan tale om det, Kelms utrættelige virke taget i betragtning – kom til at ligge i det politiske rum og i U-landsstyrelsen, hvis mægtige formand han var i 15 år (1975-89). I den tid var han en central med- og modspiller for dav. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) i tilrettelæggelsen af dansk bistandspolitik.
Kelms kendskab til dansk bistand ud i alle kroge er legendarisk og kom bl.a. til udtryk i bogen “Det koster at være solidarisk” fra 2000 om “Socialdemokratisk u-landspolitik 1945-2000”. Et dokumentariserende nøgleværk om bistandspolitikken.
Også Demokratifonden nød godt af hans indsigt i 1990erne, ligesom de u-landspolitiske spørgsmål prægede hans dagsorden på Christiansborg i perioden som socialdemokratisk folketingsmedlem for Silkeborg-kredsen (1979-90).
Priser er det tillige blevet til. U-landsjournalisternes hædersbevisning, Nairobi-prisen, fik han i 1989 og i 1997 ASF Dansk Folkehjælps Humanitære Pris.
I sit travle otium er det bl.a. blevet til bogen, “Mimi og Christian. To sønderjyske skæbner”, om forældrene fra 2002. I dag er han klummeskriver i den lokale Midtjyllands Avis og igang med at skrive sine erindringer med udgangspunkt i sit enorme arkiv.
Han holder sig i form med 500 meter svømning hver morgen og en times stavgang om eftermiddagen, skriver Berlingske Tidende i sin fødselsdagsomtale.
Fødselsdags-receptionen fandt sted fredag formiddag hos HK i Silkeborg, og Kelm ville ikke være, den han var, hvis ikke personlige gaver blev ønsket erstattet af en skærv til Dansk Røde Kors., mærket Kelm-Hansen på bidragene.
Den organisation, hvor han nu er æresmedlem.
Kelms indsats for dansk bistand og u-landene kan ikke gøres op, den er enorm.
Hjertelig til lykke på dagen fra
u-landsnyts redaktion og Jesper Søe