NGO ærgrer sig over Søren Pinds høringsfrist på få dage om landevalg

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København undrer sig over, at udviklings-minister Søren Pind (V) kun har givet aktørerne i dansk bistand ganske få dage til at udtale sig om hvilke lande, der i fremtiden skal modtage udviklingsbistand fra Danmark.

Den ultrakorte offentlige høring blev tillige aldrig forvarslet overfor selvsamme offentlighed i form af en pressemeddelelse. Den blev kundgjort tirsdag den 14. december som lyn fra en klar himmel og sluttede fredag morgen d. 17. december – se mere på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/14-12-10/i-hvilke-lande-skal-danmark-satse-med-bistand-h-ri

Det gav vanskelige betingelser for aktører i og omkring dansk bistand til at spille kvalificeret ud med, hvilke u-lande, de mener Danmark i fremtiden skal koncentrere sin bistand om og hvilke af de nuværende modtagere, der skal sorteres fra.

Landevalget er generelt et centralt element i fattig-domsorienteringen af dansk bistand, da vi netop har satset på at hjælpe de virkeligt fattige nationer i modsæt-ning til flere andre donorer og også nu aktuelt, fordi Søren Pind er kommet med sit udspil.

RCT skriver fredag i en mail herom til u-landsnyt:

“RCT har i et brev i dag (fredag) til Udenrigsministeriet med beklagelse meddelt, at man med den korte tidsfrist ikke kan nå at give et fyldestgørende svar på de(t) brede spørgsmål, som ministeriet har stillet i den offentlige høring om valg af partnerlande”.

“I brevet siges det videre, at RCT har indenfor de sidste år har bidraget med inputs til udviklingen af flere konkrete strategier, der forholdt sig til de nævnte tematiske emner; skrøbelige stater, danske interesser og regional fokusering”.

“Det drejer sig bl.a. om den opdaterede civilsamfunds strategi, den nye udviklingsstrategi, den humanitære strategi, menneskerettigheds-strategien, og Latinamerika-strategien”.

Konkluderende hedder det i brevet, at RCT med en passende forlængelse af tidsfristen kunne have givet et mere kvalificeret høringssvar.

Yderligere oplysninger hos:
Advocacykoordinator Tue Magnussen, RCT
Tlf: 33 76 06 00 og mobil: 22 44 43 95

Se også Hans Peter Dejgaards blog på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/54/4-dages-h-ringsfrist-er-til-grin-s-ren-pind
og Lars Engberg-Pedersens blog på
http://www.u-landsnyt.dk/blog/32/politik-og-faglighed