Den danske virksomhed Dansk Vejsalt er i disse dage i færd med at eksportere en større mængde salt til landets frostramte veje, som formentlig stammer fra det omstridte område, Vestsahara, ud mod Atlanten, skriver NGOen Afrika Kontakt onsdag i en pressemeddelelse. Den danske NGO Afrika Kontakt og Western Sahara Resource Watch har onsdag “fået pålidelige informationer om”, at den danske virksomhed Dansk Vejsalt, netop er ved at importere 4.000 ton vejsalt fra de af Marokko besatte områder af Vestsahara. Ifølge Afrika Kontakts vurdering er opkøbet i strid med folkeretten. Morten Nielsen, sekretariatsleder på Afrika Kontakt, siger: “Danske vinterveje skal ikke saltes på bekostning af brud på menneskerettighederne. Dansk Vejsalt må umiddelbart stoppe deres køb af salt fra de besatte områder. Firmaet er i konflikt med folkeretten og med til at betale for Marokkos besættelse af Vestsahara. Afrika Kontakt opfordrer de danske kommuner og regioner til ikke at købe vejsalt fra virksomheden, hvis ikke de kan få bevis for, at saltet ikke kommer fra Vestsahara”. Ifølge Afrika Kontakt opkøber Dansk Vejsalt saltet fra det Texasbaserede firma, Chrystal Moutain, der sidste år startede produktionen af salt i de besatte områder. Firmaet skriver på sin hjemmeside, at saltet kommer fra det sydlige Marokko, men ifølge Afrika Kontakts pressemeddelelse kan det dokumenteres, at saltet stammer fra saltminen i Oum Dbaa, der ligger i Vestsahara. På trods af at både FN og Haag-domstolen har støttet sahrawiernes krav om et selvstændigt Vestsahara, har det været besat af Marokko siden 1975. Og marokkanerne har aldrig tilladt en folkeafstemning om områdets fremtid. Bruddet på folkeretten sker når Marokko udnytter naturressourcerne fra de besatte områder af Vestsahara. En besættelse FNs sikkerhedsråd, FNs Generalforsamling, og den Internationale Domstol, gentagne gange har stadsfæstet i rapporter og i over 100 resolutioner. I 2002 pegede Hans Correll, daværende Under-Secretary-General for Legal Affairs i FN, på, at salg af Vestsaharas naturressourcer er i strid med folkeretten, såfremt landets befolkning ikke tillader det og drager fordel af det. Europa-Parlamentets Legal Opinion fra 2009 konkluderede sidenhen, at Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne, ikke er blevet spurgt om brugen af Vestsaharas naturressourcer, og at der ingen beviser er for, at de drager nogen fordel af salget af disse ressourcer.
Relaterede artikler
Nødråb fra et presset civilsamfund: “Vi svigter vores ansvar”
Ved Morten Nielsen på vegne af 86 danske mindre udviklingsorganisationer (se bunden af indlægget) Vi svigter civilsamfundsorganisationerne i det Globale Syd.…
Klassisk udviklingspolitik er også pragmatisk
Det polske Europa-Parlamentsmedlem Robert Biedron fra Socialist-gruppen er næstformand i det udviklingspolitiske udvalg. Hvad bliver din gruppes fokus i den…
Danske gymnasielever støtter Zimbabwes glemte unge: ”Vi forsøger at blive hørt, men ingen hører os”
Den 20. november holder Danmarks gymnasieelever fri. Eller, fri fra skole, i hvert fald, når oldtidskundskab og matematik for en…
Gymnasieelever gik glip af besøg fra Kenya: “Visum-afslag viser, regeringen ikke tror på ligeværd med Afrika”
Svendborg Gymnasium var en af de danske uddanelsessteder, der gik glip af et besøg fra Kenya i august. En gruppe…
Ungt oprør blæser gamle ledere af banen: “Det er tid til forandring, og nu er forandringen kommet”
”Taxaer er gratis overalt. Taxaer er gratis for dig, for mig, for alle i Botswana.” Sådan synger et par hundrede…
Europa-Parlamentet godkender ny udviklingskommissær
Det gælder om at få sagt alle de rigtige ting og helst til alle de forskellige politiske lejre, når de…
Formand for udviklingsudvalg: “EU kan kun konkurrere på sine værdier i Afrika”
Den på én gang saglige og gemytlige irer, Barry Andrews, slår en tør latter op på spørgsmålet om de vigtigste…
Visum-bøvl får Bo til at opgive nye besøg: “Det er helt håbløst, som det er lige nu”
I september havde støtteforeningen Lake Natron Maasai Support besøg af to maasaier fra Tanzania. De var i Danmark for at…
Oprindelige folk er naturens vigtigste ven
Silje Heldt Zaltzman er rådgiver i IWGIA. På Biodiversitetstopmødet COP16 under FN’s Biodiversitetskonvention i Colombia mødes verdens lande for at tage…