NGO: EU-rapport om situationen i Vestsahara er vag

Laurits Holdt

Kommentar af Peter Kenworthy

Ny EU-rapport nævner krænkelser af menneskerettigheder i det marokkansk-besatte Vestsahara men kommer ikke ind på hvordan EU kan forbedre situationen. Det sker samtidig med at EU og Marokko forhandler om frihandelsaftale.

Europaparlamentets rapport fra 21. maj om situationen i Sahel-regionen, som også omfatter det besatte Vestsahara, er vag i sine anbefalinger. For nok er den kritisk overfor besættelsesmagten Marokko, men der anvises ikke nogen løsninger til hvilken rolle EU kan spille i en løsning af Vestsahara-konflikten og den behandler f.eks. ikke spørgsmålet om EU’s handelsrelationer med Marokko.

Rapporten er udarbejdet at det britiske konservative medlem af Europa-parlamentet og udenrigs- og menneske-rettighed-sordfører, Charles Tannock, hvis sekretær da også tilbage i januar svarede Afrika Kontakt at rapporten ikke konkret vil komme med en løsning på Vestsahara-konflikten.

Rapporten anerkender dog, at det er “meget vigtigt at adressere Vestsahara-konflikten som en del af en bredere strategi for området”, også fordi Vestsahara-konflikten risikerer at destabilisere hele området, og at “menneskerettighedsspørgsmålet er vigtigt for at kunne løse konflikten”.

Rapporten beskriver også “udnyttelsen at Vestsaharas naturresurser, især fosfatminer, fiskeri, og olieefterforskning” der sker “i strid med befolkningen i Vestsaharas ønsker”, og derfor er ulovligt i henhold til international lov.

Desuden påpeger rapporten at der er “beviser for at marokkanske embedsmænd har tortureret og voldtaget fanger, og kidnappet protesterende der ønsker uafhængighed fra Marokko”, og beskriver forsvindinger og “uretfærdige retsager”, såsom retssagen imod de 25 menneskerettighedsaktivister der for manges vedkommende blev idømt livstidsdomme for at have arrangeret en fredelig protestlejr i 2010.

Der er som sagt bare ikke nogen konkrete løsningsforslag i forhold til en konflikt, hvor hundredetusinder af mennesker enten har været besat af en brutal marokkansk besættelsesmagt, eller har levet i støvede flygtningelejre i Algeriet siden 1975.

Det tætteste Tannock kommer på at komme med konstruktive forslag er, at han citerer FN’s konvention om borgerlige og politiske rettigheder for at “selvbestemmelse er en fundamental menneskeret”, og at han “opfordrer parterne til at indgå i forhandlinger uden betingelser”. Det første er alle implicerede parter vel klar over i forvejen, og det sidste har Saharawierne gjort i årtier uden resultat.

Hent EU-rapporten: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2F%2FEP%2F%2FNONSGML%2BCOMPARL%2BPE-510.774%2B01%2BDOC%2BPDF%2BV0%2F%2FEN

Peter Kenworthy er tilknyttet Afrika Kontakt