”Giv en benprotese til et mineoffer” lyder opfordringen fra Folkekirkens Nødhjælp, der torsdag præsenterer årets nye Giv en ged-gave, skriver organisationen i en pressemeddelelse.
”Et kunstigt ben er forskellen på at have et arbejde og kunne forsørge sin familie eller ej. Så brutalt er det i Burma, hvor tusinder har mistet ben på grund af landminer,” fortæller Otto Rungby, der er bandagist og arbejder for Folkekirkens Nødhjælp i det fattige asiatiske land.
Her er han ved at oplære fem unge burmesiske fysioterapeuter, så de kan producere benproteser til mineofre. De lærer at tage aftryk af mineofrets ben stump, og det kunstige ben formes med skum, plast og en kerne af stål. Derefter bliver protesen formet og glaseret med hudfarvet polyplast.
Når de fem unge er udlærte som proteseteknikere, skal de betjene den rullende proteseklinik, som netop nu er ved at blive indrettet på ladet af en lastbil, og som skal køre ud til afsides områder i Burma.
”Giv et ben” er den nye gave i Folkekirkens Nødhjælps ”Giv en ged” julekampagne. Når man køber en gave, får man den ikke med posten. Man får et gavekort med et billede af gaven, som man så kan give til én, man holder af.
Den rigtige gave sender Nødhjælpen til “verdens fattigste mennesker, hvor den gør allermest gavn”, hedder det
”Danskere, der køber ”et ben” er med til at sikre, at mineofre kan få arbejde og sikre deres familier økonomisk. Mange mineofre mangler et eller to underben, derfor er der først og fremmest behov for underbensproteser,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Henrik Stubkjær.
”Giv et ben” koster 250 kroner. For de penge giver man en tiendedel af det beløb, som det koster at producere en benprotese.
Eksperter antager, at Burma er verdens 3. mest minerede land, målt i nye ulykker.
Det antages, at minerne er koncentreret ved grænserne til Bangladesh og Thailand, men der er også miner i den østlige del af landet.
Man kan se filmen “Nye ben til landmineofre i Burma” på www.noedhjaelp.dk/nyeben
Fakta:
* Fem unge burmesiske fysioterapeuter oplæres i øjeblikket som proteseteknikere, så de kan producere benproteser til mineofre.
* Otto Rungby er bandagist og står for Folkekirkens Nødhjælps proteseværksted i Burma.
Yderligere oplysninger hos:
Generalsekretær Henrik Stubkjær,
mobil 29 70 06 00 og e-mail [email protected]
Projektleder Giv en Ged, Kim Skytte Graae,
mobil 29 69 91 57 og e-mail [email protected]