Kommunerne Gladsaxe, Herlev, Rudersdal og Gentofte har aktivt fravalgt vejsalt fra det Marokko-besatte Vestsahara. Det glæder solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt, der gennem længere tid har arbejdet på at få stoppet saltimporten fra Vestsahara.
Det er virksomheden Dansk Vejsalt A/S, der er leverandør af vejsalt til de fire kommuner. Afrika Kontakt har af flere omgange over det sidste år, forsøgt at få Dansk Vejsalt til at stoppe importen af vejsalt fra det af Marokko besatte Vestsahara. Men uden held. Vestsahara bliv besat af nabolandet Marokko i 1975. En besættelse der ikke er anerkendt af det internationale samfund. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse tirsdag.
Morten Nielsen, sekretariatsleder i Afrika Kontakt siger:
”Vi så os nødsaget til at kontakte landets kommuner for at advare dem om, at det vejsalt de køber hos Dansk Vejsalt, kan komme fra et konfliktområde og, at både regering og folketing anbefaler offentlige institutioner ikke at købe produkter der kommer fra Vestsahara.
At de fire kommuner nu fravælger salt fra Vestsahara er en klar sejr, siger Dennis O’Brien fra Afrika Kontakts Vestsahara-gruppe, og forsætter:
”Det var presset fra de fire kommuner, der har fået Dansk Vejsalt til at love, at alt vejsalt til de fire kommuner fremover vil komme fra Italien. Vi er også tilfredse med, at kommunerne har krævet fyldestgørende dokumentation for, at dette også er tilfældet.”
Tidligere i år vedtog Folketingets udenrigsudvalg en beretning, hvori man sammenfatter den danske position på Vestsahara konflikten. Heri fraråder man danske offentlige institutioner at købe produkter der henhører fra det af Marokko besatte Vestsahara.
Beretningen anbefaler også private virksomheder, at de udviser omtanke hvis de arbejder i Vestsahara, ved at kunne dokumentere at deres aktiviteter kommer den oprindelige befolkning til gode.
Ingen dokumentation
En advokatundersøgelse foretaget af Gladsaxe kommune tilbageviser ifølge Afrika Kontakt den dokumentation som Dansk Vejsalt har fremlagt for at kunne fortsætte deres indkøb af salt fra Vestsahara.
Advokatundersøgelsen fastslår ifølge organisationen således, at “det (vil) være meget tvivlsomt, om Dansk Vejsalt – ved brev af 13. juni 2014 – har fremlagt den fornødne dokumentation for, at transaktionen kommer lokalbefolkningen til gode. Dette baseres på, at værdien af den fremsendte dokumentation er forbundet med stor usikkerhed.”
En af dem, der lokalt i Gladsaxe aktivt har presset på for at få stoppet salt fra Vestsahara, er kommunalbestyrelsesmedlem for Enhedslisten, Trine Henriksen;
”Det er dejligt at Gladsaxe har valgt at droppe købet af salt fra Vestsahara. Det kan måske også bruges til at overbevise andre kommuner om, at de skal gøre det samme. Det har helt sikkert påvirket de tre andre kommuner, som vi har et fælles indkøbssamarbejde med.”
Ingen “blåstempling” fra udenrigsministeriet
Dansk Vejsalt skriver i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at udenrigsministeriet ”blåstempler” firmaets import af vejsalt fra Vestsahara. Afrika Kontakt har været i kontakt med den embedsmand i ministreret som Dansk Vejsalt henviser til, og som skulle have ”blåstemplet” dets indkøb af salt fra Vestsahara.
I et svar til Afrika Kontakt, skriver udenrigsministeriet at ”Udenrigsministeriet rådgiver som udgangspunkt ikke myndigheder/virksomheder i forhold til konkrete kommercielle forhold, hvor de direkte involverede enheder er nærmest til at vurdere de konkrete implikationer af en given transaktion. Dette gælder også i forhold til den konkrete sag om vejsalt fra Vestsahara. Derfor må Dansk Vejsalt selv stå til ansvar for de fortolkninger, der foretages i pressemeddelelsen af den 24. januar 2013.”
Udenrigsministeriet skriver videre:
“Udnyttelse af naturressourcer i sådanne områder skal dog ifølge folkeretten foretages i overensstemmelse med lokalbefolkningens interesser og må ikke finde sted, medmindre gevinsten kommer lokalbefolkningen i området til gode. Der kan bl.a. henvises til FN’s juridiske tjenestes udtalelse af 12. februar 2002 vedr. Vestsahara (S/2002/161). […] Private virksomheder står til ansvar for egne dispositioner.”
”Hvorvidt indgåelse af en specifik kontrakt er i overensstemmelse med FNs anbefalinger må den enkelte virksomhed vurdere ud fra de konkrete omstændigheder og virksomhedens kendskab til alle relevante forhold. Generelt opfordrer regeringen virksomheder til at udvise samfundsansvar i tråd med principperne i FNs Global Compact, der sætter universelle normer på området.”
Der kommer fortsat vejsalt fra Vestsahara
Afrika Kontakt har tidligere dokumenteret at bl.a. Bornholms Regionskommune køber vejsalt fra Vestsahara. Organisationen har derfor igen kontaktet landets kommuner for at få dem til at fravælge vejsalt fra Vestsahara.
Dansk Vejsalt er den eneste danske virksomhed, der importerer vejsalt fra Vestsahara og Afrika Kontakt vil forsat arbejde for at stoppe denne import.