NGO: Hospitals-gummihandsker lavet under kritisable forhold

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Gummiet i hospitalshandsker fra Mölnlycke og andre leverandører til danske hospitaler kommer fra plantager, hvor løn under mindstelønsniveau, diskrimination og kritisable arbejdsforhold er hverdag, skriver DanWatch

Vagthunden DanWatch har undersøgt social ansvarlig leverandørstyring på papiret og i praksis hos otte leverandører af gummihandsker til brug i sundhedssektoren, især til hospitalsbrug i de danske regioner.

Ud af alle virksomhederne oplyser kun Mölnlycke og Abena, at de på papiret – i politikker for social ansvarlig leverandørstyring – tager højde for ansvarlige forhold hos de gummiplantager, som leverer gummiet til deres handsker, fremgår det af en presserundsendelse fra Danwatch fredag.

Men hverken Mölnlycke, Abena eller de øvrige virksomheder oplyser, at de rent faktisk også i praksis kontrollerer, at arbejdsvilkårene på gummiplantagerne er, som de bør være. Flere af virksomhederne har ingen oplysninger i det hele taget om deres fokus på social ansvarlighed, hedder det.

Mölnlycke leverer handsker til alle danske regioner. En del af gummiet til handskerne kommer fra den store malaysiske plantagekoncern Kuala Lumpur Kepong Berhad (KLK).

DanWatch har talt med nogle af arbejderne på KLKs plantager i Malaysia under en feltrejse i efteråret 2012.

Mange af de ansatte er migrantarbejdere fra omkringliggende lande og især Indonesien. Nogle af migranterne tjener ned til 600-700 MYR/måned, hvilket svarer til to tredjedele af den mindsteløn, som ved lov er trådt i kraft ved årsskiftet.

Mange bliver hyret via rekrutteringsbureauer, der rejser til Malaysias nabolande for at finde billig arbejdskraft.

Vil se på sagen

Konfronteret med DanWatchs undersøgelses resultater svarer Mölnlycke:

”Vi vil få et tredjeparts audit de næste måneder for at se, om vores processer kan forbedres. Vi vil ændre vores Code of Conducts vurderinger, så den indeholder spørgsmål om arbejdsforhold for ansatte, der (..) også er hyret af agenter og underleverandører”, siger Ann-Kathrin Halvorsen, Communication Financial Director i Mölnlycke.

Mölnlycke har taget kontakt til KLK og forelagt DanWatchs resultater for plantagevirksomheden, da KLK ikke overfor DanWatch havde nogle kommentarer. KLK har overfor Mölnlycke afvist alt.

Om der sker noget i praksis overfor KLK er for tidligt at udtale sig om, siger Mölnlycke.

“Vi stopper ikke her. Nu skal vi beslutte os for, hvordan vi går videre med KLK. Det kan resultere i flere inspektioner eller flere nedskrevne afklaringer, men det er ikke besluttet endnu”, siger Ann-Kathrin Halvorsen fra Mölnlycke.

Man kan læse mere om forholdene og se Danwatchs dokumentation på
http://danwatch.dk/da/artikler/kritisable-arbejdsforhold-bag-gummihandsker-paa-danske-hospitaler/243