NGO: Kvinders ret over egen krop reelt gået i glemmebogen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Prioriteringen af kvinders ret til at bestemme over egen krop er blevet svigtet i årevis og er dét af de otte 2015-mål, som vi er længst fra at nå. Derfor må rettigheder og sundhed ved seksualitet og graviditet ikke glemmes, når de nye FN-mål skal formuleres.

Det gør NGOen Sex & Samfund gældende i en presseudtalelse fredag om begrebet seksuel og reproduktiv sundhed.

Mandag og tirsdag (18.02 og 19.02) er Danmark med-vært for et af de 11 møder, som er med til at bestemme, hvad FN skal formulere af nye mål efter at 2015-målene udløber om to år.

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) åbner dørene i Eigtveds Pakhus på Christianshavn for FN organisationerne UNICEF og UN Women, som sammen med ca. 100 NGOer skal diskutere, hvordan FN håndterer verdens uligheder efter mål-året 2015.

Uligheder, både politiske, økonomiske og sociale, der drejer sig om kvinders stilling i samfundet og deres ret til at bestemme over egen krop, er et centralt element i bekæmpelsen af fattigdom.

Det er investeringer i seksuel og reproduktiv sundhed også:

Når en ung kvinde dør af en usikker abort eller ikke kan gennemføre en uddannelse, fordi hun er blevet uønsket gravid, mindsker det også evnen til sikre indtægt og forstærker ulighederne mellem kønnene, hedder det.

“Hvis vi vil løse nogle af de grundlæggende årsager til ulighed, er en menneskeretstilgang og principper om ikke-diskrimination afgørende. Kvinderne skal have mulighed for succesfuldt at få en uddannelse og senere et indtægtsgivende job”, siger Tania Dethlefsen, international chef i Sex & Samfund.

“Hvis ikke man har kontrol over en så grundlæggende begivenhed i ens liv, som om man vil være gravid, har man heller ikke en stemme i forhold til hvordan andre dele af livet former sig”, uddyber hun.

Halter med mål fem

Ulighed kan reduceres ved bl.a. at sørge for præventionsmidler og sikre fødsler.

Seksuel og reproduktiv sundhed blev da også i 2000 en del af FN’s 2015-mål nr. fem, der skal mindske dødeligheden blandt mødre med 3/4 inden 2015 og sikre adgang for alle til begrebet reproduktiv sundhed.

“Det er derfor trist at konstatere, at netop dette mål er et af de 2015-mål, som er længst fra at blive opfyldt”, konstaterer Sex & Samfund.

I årene fra 2000 til 2010 er andelen af international udviklingsbistand til sundhedsområdet, der går til familieplanlægning, været faldende.

I 2000 gik 9,3 procent af sundhedsbudgetterne til familieplanlægning, mens det i 2010 kun var 3,2 pct., viser FN’s seneste rapport om status på 2015-målene (s. 37) – se http://mdgs.un.org/unsd/mdg/Resources/Static/Products/Progress2012/English2012.pdf

“Danmark og resten af verdenssamfundet må fortsat presse på for at opnå så gode resultater i forhold til mål fem, som overhovedet muligt inden 2015”, anfører Tania Dethlefsen.

“Men vi er desværre langt bagefter på grund af mange års forklejnelse af mødres sundhed samt kvinder og mænds adgang til prævention”.

“Lige nu skal vi også sikre, at reproduktiv og seksuel sundhed stadig er at finde blandt FN’s øverste formulerede målsætninger efter 2015. Her forventer vi, at Danmark spiller en aktiv rolle”, konkluderer Sex & Samfunds internationale chef.

BAGGRUND:

* I 2012 kunne 222 mio. kvinder i verden ikke få den prævention, de ønskede.
* Tal fra FNs Befolkningsfond (UNFPA) viser, at det betaler sig at investere i mødresundhed og prævention. Hver US dollar, der bliver investeret i familieplanlægning syd for Sahara, betyder en besparelse på 1,3 US dollar i sundhedsomkostninger ved graviditet og fødsel.
* Hvert år føder mere end 14 mio. piger mellem 15 og 19 år et barn og komplikationer under svangerskabet er den førende dødsårsag for piger i den aldersgruppe.

Yderligere oplysninger hos:
Tania Dethlefsen, International chef, Sex & Samfund,
mobil: 50 90 91 09 og e-mail: [email protected]
og Mikkel Dalum, International kommunikationsmedarbejder,
mobil: 27 28 07 53 og e-mail: [email protected]
web: www.sexogsamfund.dk