NGO-samvirke: En skandale at EU skærer i udviklingsbistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nye tal viser markante fald i udviklingsbistanden fra EU til verdens fattigste lande. NGO-samvirket Concord Danmark opfordrer det danske EU-formandskab til at tage sagen op med EU’s stats- og regeringschefer på kommende topmøder i EU.

Ifølge netop offentliggjorte tal fra de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD faldt de rige landes udviklingsbistand med 2,3 milliarder dollars på verdensplan i 2011- se udvidet omtale på http://www.oecd.org/document/3/0,3746,en_21571361_44315115_50058883_1_1_1_1,00.html

Den negative udvikling skyldes hovedsageligt en række EU-landes nedprioritering af den globale fattigdomsbekæmpelse som en konsekvens af den økonomiske krise hos dem selv.

Spanien og Grækenland skar 1/3 af deres bistand, mens tidligere foregangslande som Danmark, Luxembourg og Holland også skar i bistanden (herhjemme under den dav. VK-regering, red.).

Faldet i udviklings-bistanden vil få katastrofale følger for verdens fattigste, skriver Concord Danmark i en presse-meddelelse onsdag.

Det betyder færre penge til hospita-ler, skoler og investeringer i vækst og beskæftigelse og det vil indebære flere fattige i de berørte lande.

Concord Danmark opfordrer derfor statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og regeringen til at tage sagen op med EU’s stats- og regeringschefer på de kommende topmøder under det danske EU-formandskab i første halvår af 2012.

”Det er løftebrud og en skandale at EU sender regningen for den økonomiske krise videre til verdens fattigste”, siger Morten Emil Hansen, sekretariatschef i Concord Danmark, der samler EU-interesserede NGOer herhjemme.

“EU-landenes udviklingsbistand er skrumpet ind til 0,42procent af (bruttonationalindkomsten) BNI og vi er derfor endnu længere fra EU’s egen målsætning om at yde 0,7 pct. i udviklingsbistand i 2015. Men det vil kræve en hidtil uset politisk vilje at vende den negative udvikling og derfor må Danmark træde i karakter og tale med store bogstaver i EU”, lægger han til.

Fakta:

* EU’s medlemslandes udviklingsbistand gik ned fra 0,44 procent af BNI i 2010 til 0,42 pct. i 2011
* Udviklingslandene modtog 2,3 milliarder dollars mindre i udviklingsbistand i 2011 end 2010
* Spanien og Grækenland skar deres udviklingsbistand med over 30 pct. i 2011
* Den bistand, der kanaliseres gennem EU’s institutioner, faldt med 6,4 pct. i 2011
* Danmark er stadig et af blot fem OECD lande, der giver mere end 0,7 pct. i bistand
* Sverige er det eneste af EUs 27 medlemslande, der giver over 1 procent.

I regeringsgrundlaget fra oktober 2011, ”Et Danmark der står sammen”, står følgende:

For at sætte fokus på betydningen af, at rige lande yder deres bidrag til at bekæmpe den globale fattigdom og støtte udviklingen i verdens fattigste lande vil regeringen tage initiativ til at danne og stå for koordineringen af et netværk for lande, der yder mere end 0,7 pct. af BNI i udviklings-bistand – ”0,7 pct.-netværket”.

Netværket skal bl.a. i FN-regi arbejde for, at flere lande giver mindst 0,7 pct. i udviklingsbistand – et internationalt måltal, der blev sat af FN for omkring 40 år siden og aldrig er nået.

I programmet for det danske EU-formandskab, ”Europa i arbejde”, står der:

“Formandskabet vil holde EU fast på sine bistandsforpligtelser, og arbejde for, at EU’s udviklingssamarbejde bliver mere effektivt, målrettet, resultatorienteret og baseret på gensidig ansvarlighed”.

Yderligere oplysninger hos:
Morten Emil Hansen, Concord Danmark
mobil 42 94 44 17 eller e-mail: [email protected]
web: www.concorddanmark.dk

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/27-03-12/stor-tysk-ngo-vrede-mod-merkel-ser-07-m-let-bistan