For tredje år i træk er mindst 251 journalister bag tremmer for deres arbejde. Autoritære regimer bruger i stigende grad fængsling for at tvinge medier til tavshed, viser en ny rapport fra Committee for the Protection of Journalists (CPJ).
Status den 1. december i år er, at 251 journalister er i fængsel for deres arbejde.
Kina, Egypten og Saudi-Arabien fængslede flere journalister end sidste år, da regimerne i de tre lande intensiverede deres undertrykkelse af deres egne journalister.
Rapporten viser også, at for tredje år i træk er Tyrkiet det værste land at være journalist. Her er mindst 68 blevet smidt i fængsel.
Fængslet for ”fake news”
På verdensplan er retorikken skærpet mod journalister, især dem der passer deres arbejde med at kontrollere magthavere.
Politik er det farligste emne for journalister, efterfulgt af menneskerettigheder.
Antallet af kvindelige journalister bag tremmer er steget med 33 fængslede på verdensplan, herunder fire i Saudi-Arabien, som er fængslet fordi de skrev om kvinders rettigheder.
En stigning i det samlede antal journalister fængslet i Kina i år er til dels resultatet af Beijings forfølgelse af det etniske uighur-minoritet.
”De forfærdelige globale angreb på journalister, der er intensiveret i de sidste par år, viser intet tegn på at aftage. Det er uacceptabelt, at 251 journalister er i fængsel rundt om i verden bare for at dække nyhederne,” siger CPJs administrerende direktør, Joel Simon.
”De bredere omkostninger bæres af alle dem, der bekymrer sig om strømmen af nyheder og information. Tyrannerne, der anvender fængsling til at pålægge censur, må ikke få lov til at slippe af sted med det.”
Flygtede journalister tilbageholdes i USA
Opgørelsen over antallet af fængslede journalister omfatter kun dem, der er i staternes varetægt og omfatter ikke dem, der er forsvundet eller holdes i fangenskab af ikke-statslige aktører.
Sager, der omfatter journalister som er tilbageholdt af houthi-oprørerne i Yemen og en ukrainsk journalist, der er tilbageholdt af pro-russiske separatister i Ukraine, er rubriceret som ”savnet” eller ”bortført”.
I USA var status den 1. december, at ingen journalister var i fængsel for deres arbejde, selvom CPJ i de seneste 18 måneder har dokumenteret eller bistået med sager vedrørende mindst syv udenlandske journalister, der i længere tid blev tilbageholdt af amerikanske immigrations- og indvandringsmyndigheder (ICE), efter at være flygtet fra trusler i deres hjemlande.