NGOer enige i FN-kritik af Danmark om tortur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Anti-torturkomitéen giver generelt Danmark ros, men har flere kritikpunkter. Størst af disse er lukningen af Irak-kommissionen.

“Komitéen er bekymret over, at kommissionen (…) er afsluttet uden at have afgivet endelige konklusioner om, hvorvidt der er sket overtrædelser af internationale forpligtelser om ikke at udsætte fanger for mishandling”, lyder det således i rapporten.

Komitéen opfordrer til, at et uafhængigt organ undersøger, om danske styrker har udleveret fanger til andre staters styrker. Styrker, der muligvis har benyttet sig af tortur.

“Komitéen går faktisk videre end vores anbefalinger og anbefaler en genåbning af kommissionen”, siger seniorforsker ved Dansk Institut for Menneskerettigheder, Peter Vedel Kessing, til bladet.

“Vi havde bare anbefalet, at Forsvarskommandoen færdiggør sin undersøgelse af fangehåndteringen, som blev afbrudt ved nedsættelsen af Irak-kommissionen, anfører Kessing.

Dignity – Institut mod Tortur, siger til Information, at organisationen ligeledes er glad for kritikken af regeringens beslutning og opfordrer til nye, tilbundsgående undersøgelser.

Ud over kritikken af lukningen af Irak-kommissionen kritiserer FN's torturkomité Danmark for mangelfuld screening af torturofre blandt asylansøgere og de langvarige frihedsberøvelser af dem.

Eksamineret i november

Anbefalingerne til den danske regering om forebyggelse og bekæmpelse af tortur kommer efter at Danmark i midten af november 2015 blev eksamineret af komitéen, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

"Jeg er godt tilfreds med, at komitéen roser Danmarks indsats i kampen mod tortur. Kampen mod tortur er en dansk prioritet, og også noget jeg tog op under FN’s Generalforsamling i år, hvor vi sikrede øget international opbakning til Danmarks globale initiativ mod tortur”, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) og lægger til:

“Retten til at bestemme over sit eget liv og sin egen fremtid er i mine øjne en grundlæggende rettighed, og tortur er et fundamentalt angreb på netop denne ret.”

“Der bliver gjort meget for at forebygge og bekæmpe tortur i Danmark, men det er altid godt at blive monitoreret, så vi sikrer en fortsat høj standard. Regeringen vil nu gennemgå anbefalingerne”.

Baggrund om rapporten

(Kilde: Udenrigsministeret)

Danmark indsendte i september 2014 sin seneste rapport til FN’s anti-torturkomité. I den forbindelse blev Danmark den 16.-17. november 2015 eksamineret af komitéen.

Flere ministerier samt Udlændingestyrelsen, Den Uafhængige Politiklagemyndighed og Københavns Fængsler deltog i eksaminationen.

Anti-torturkomitéen gav anbefalinger på en række retsområder for at sikre, at FN’s Torturkonvention efterleves fuldt ud. Komitéen fokuserer bl.a. på straffeloven, myndighedernes håndtering af asylansøgere samt reglerne for isolationsfængsling.

Samtidig roste komitéen Danmark for vores ledende rolle internationalt i bekæmpelsen af tortur samt for de initiativer, som der tages nationalt for at forebygge og forhindre tortur, bl.a. gennem en styrkelse af Folketingets Ombudsmands monitorerende rolle på dette område.

FN’s anti-torturkomité har til opgave at undersøge staternes overholdelse af forpligtelserne i FN’s Torturkonvention. Konventionen, der er fra 1984, trådte i kraft i Danmark den 26. juni 1987.

Konventionen har til formål at beskytte enhver mod tortur og indeholder en række forpligtelser for staterne. Forbuddet mod tortur er absolut og kan derfor ikke fraviges uanset omstændighederne i øvrigt.

Den næste rapport skal indgives senest den 9. december 2019. Danmark skal dog allerede inden for det kommende år rapportere om udviklingen i forhold til fire udvalgte anbefalinger.

Nyt initiativ med ti-årig horisont

Danmark lancerede sammen med Chile, Marokko, Ghana og Indonesien Convention against Torture Initiative (CTI) i 2014.

Initiativet har en tiårig horisont og har til formål at opnå universel tilslutning til FN’s Torturkonvention og bidrage til en bedre gennemførelse af den i praksis.

32 lande har aktivt meddelt, at de støtter initiativet, herunder USA, Spanien og Montenegro, under højniveauugen ved dette års Generalforsamling i FN.

Yderligere oplysninger hos:

Fuldmægtig Rasmus Nexø Jensen, tlf 33 92 04 02

Man kan læse komitéens anbefalinger på

http://um.dk/da/~/media/UM/Danish-site/Documents/Udenrigspolitik/Nyheder_udenrigspolitik/2015/CATCDNKCO6722482E%20anbefalinger.pdf

Og Danmarks seneste rapport på

http://um.dk/da/~/media/UM/Danish-site/Documents/Udenrigspolitik/Nyheder_udenrigspolitik/2015/6%20og%207%20rapport%202014.pdf