NGOer i brødnid om penge: Den ene vil samle ind, den anden ser det helst ikke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

2 store aktører i det danske u-landsmiljø, Dansk Røde Kors og Læger uden Grænser (MSF), er totalt uenige om, hvorvidt det vil være en god ide, at MSF får lov til at samle penge ind ved årlige landsindsamlinger – ligesom Røde Kors-bevægelsen.

Dansk Røde Kors mener nej. MSF mener ikke overraskende ja, fremgår det af en artikel i Kristeligt Dagblad tirsdag.

Ca. 30 foreninger er godkendt til at samle ind fra dør til dør på landsplan, men listen er ikke blevet ændret siden 1971, og der optræder foreninger, der ikke længere eksisterer, skriver bladet.

Siden loven blev indført, er 4 organisationer føjet på listen, mens flere har fået afslag fra Justitsministeriet på at foretage husstands-indsamling.

De 4 er alle danske bistands-organisationer, nemlig Mellemfolkeligt Samvirke, Red Barnet, IBIS og CARE Danmark. De fik tilladelsen i 2006 som kompensation fra VK-regeringen, der samme år indførte en regel, hvorefter de selv skulle skaffe flere penge i hus til deres u-landsvirke.

– Verden har ændret sig siden 1971. Det er ganske enkelt uretfærdigt, at nogle har lov, mens andre ikke har. Jeg synes ikke nødvendigvis, at der skal være flere indsamlingsdage, men man må deles bedre om dem, der er, siger direktør i Læger uden Grænser, Michael G. Nielsen, til avisen.

Dansk Røde Kors regner med at samle godt 20 millioner kroner ind ved sin landsindsamling søndag den 4. oktober og har ingen interesse i, at loven bliver lavet om, anfører fundraisingchef Kenneth Øhrberg.

– Vi synes, antallet af indsamlinger ligger på et fint og passende niveau. Jeg kan ikke se, at der er plads til flere, end i dag. Det handler også om, at man ikke udvander begrebet, så der bliver ringet på hos danskerne hver søndag morgen af en indsamler med en raslebøsse i hånden, siger Øhrberg til KD.

Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er ifølge Kristeligt Dagblad positive over for en revision af loven, som kritikerne kalder “utidssvarende og uretfærdig”.