Ngo’er sagsøger den danske stat for medvirken i ulovlig våbeneksport

Maha Abdallah fra den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq, med Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark (i midten) og Tim Whyte, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke (til højre).


Foto: Ólafur Gestsson
Laurits Holdt

12. marts 2024

Opdatering: Artiklen er er opdateret med en udtalelse fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Foran byretten i København havde tre store danske organisationer og en enkelt palæstinensisk tirsdag formiddag inviteret pressen for at levere en meddelelse, der ikke var til at tage fejl af: De vil hive den danske stat i retten for medvirken til det potentielle folkedrab, som Israel udfører i Gaza lige nu og for at stoppe dansk våbeneksport til Israel.

“Vi har i fem måneder talt om et potentielt folkedrab i Gaza, men vi har ikke set politikerne gribe til handling. Danmark skal ikke sende våben til Israel, når der er begrundet mistanke om, at landet begår krigsforbrydelser i Gaza. “Vi har brug for at få rettens ord for Danmarks ansvar,” siger Tim Whyte, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke.

Sammen med Oxfam Danmark, Amnesty International Danmark og den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq går Tim Whyte og Mellemfolkeligt Samvirke nu rettens vej for at teste, om den danske eksport af våben og dele til våben strider mod de regler om våbenhandel, som Danmark har forpligtet sig til.

Det drejer sig om FN’s våbenhandelstraktat og EU’s fælles regler for våbeneksport. Begge indebærer ifølge Amnesty International Danmark, at eksporten skal stoppes, hvis der er risiko for, at våbnene bidrager til overtrædelse af folkedrab. Og det mener de fire organisationer er tilfældet i Gaza.

“Hykleri og dobbeltmoral”

Siden Hamas’ terrorangreb på Israel den 7. oktober, hvor flere end 1.200 mennesker blev dræbt, og 240 taget som gidsler, har Israel udført massive bombardementer af Gaza-striben, som kontrolleres af Hamas. Ifølge Hamas er mere end 30.000 mennesker døde i angrebene, og 70.000 er sårede.

Samtidig er der ifølge FN en “nært forestående” hungersnød i det nordlige Gaza, hvor hvert sjette barn under to år er akut underernæret. 

Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark, understregede, at vi som land må tage skarpt afstand fra alle overgreb på civile. Det være sig angrebet mod Israel, gidseltagningerne og den humanitære katastrofe i Gaza.

“Danmark må som et lille demokratisk land stå vagt om det regelbaserede internationale samarbejde og selv følge spillereglerne. Det er dobbeltmoral og hykleri, når Danmark fortsætter våbeneksport til Israels krig i Gaza, mens Danmark på den anden side taler varmt om menneskerettigheder, internationale regler og stiller op til FN’s Sikkerhedsråd,” sagde han. 

“Så sent som i går under lanceringen af den danske strategi for engagement med Afrika understregede vores statsminister Mette Frederiksen behovet for at understøtte det internationale, regelbaserede system. Practice what you preach.”

Alverdens stater har fejlet – nu er det op til civilsamfundet

Danske myndigheder har i flere år givet tilladelse til, at danske virksomheder kan eksportere komponenter til F-35-kampfly igennem et amerikansk-ledet forsvarssamarbejde. Under et samråd i januar forklarede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, hvordan 15 danske virksomheder leverer komponenter til F-35-kampflyene. Ministeren var indkaldt til samrådet efter Danwatch og Information havde afdækket, at israelske F-35-kampfly med danske komponenter er blevet brugt i bombardementerne af Gaza.

På pressemødet foran byretten forklarede Maha Abdallah, talsperson for den palæstinensiske menneskerettighedsorganisation Al-Haq, at Israel er afhængig af den stabile forsyning af våben og dele til våben, som kommer fra stater som Danmark for at fortsætte sin krig i Gaza. Organisationen vil derfor stoppe Danmarks involvering og medvirken til bruddet på international lov for at beskytte det palæstinensiske folk.

“I en tid, hvor de fleste lande har fejlet i at overholde deres moralske og juridiske forpligtelser, bliver det et ansvar for civilsamfundet at træde frem og aktivere alle forhåndenværende værktøjer for at genetablere den regelbaserede orden og bevare menneskelighed, ordentlighed og retfærdighed for alle,” lød det fra hende.

Udenrigsministeriet står for skud

De fire organisationer har endnu ikke formelt lagt sag an, men de oplyser, at det konkret er Rigspolitiet og Udenrigsministeriet, der skal hives i retten. Rigspolitiet, fordi det er den myndighed, der administrerer våbenloven. Og Udenrigsministeriet, fordi det er her, alle centrale beslutninger i løbet af de sidste 25 år er truffet, forklarer organisationernes advokat, Emil Kiørboe fra Kontra Advokater.

“Det er de myndigheder, der både generelt fastlægger vilkårene for, hvornår der gives tilladelser og også i de konkrete sager vurderer og giver grønt lys eller ikke grønt lys. “Så beslutningen træffes reelt set i Udenrigsministeriet,” forklarer Emil Kiørboe.

Den danske udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen mødte tirsdag eftermiddag pressen efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn for at svare på spørgsmål om sagsanlægget.

“Jeg har ikke set stævningen endnu, den er mig bekendt ikke udtaget. Og så må den sag jo gå rettens vej. Vi føler, at vi er helt inden for linjerne af de spilleregler der gælder, det er hvad jeg kan sige,” siger han ifølge Information.

Adspurgt om hvad ministeren mener, om at dansk producerede våben potentielt bruges i forbindelse med krigsforbrydelser, svarer Lars Løkke Rasmussen:

“Jeg tænker, at Danmark skal overholde vores internationale forpligtelser, og det gør vi også. Så er jeg bekendt med, at der er nogle organisationer, som i dag har meddelt, at de vil udtage en stævning mod staten. Den har vi ikke set endnu. Den må vi jo få, og den må vi forholde os til.”