Mens V-regeringen i disse dage både har travlt med at færdiggøre sit forslag til en finanslov og samtidig forsøger at håndtere den flygtningekrise, som også Danmark mærker til, kommer 43 hjælpeorganisationer nu med et opråb til udenrigsminister Kristian Jensen (V).
I et brev opfordrer de ham og den øvrige regering til at fastholde niveauet i udviklingsbistanden i finansloven for 2016.
”Vi oplever en stigende erkendelse af, at det er vigtigt at håndtere de aktuelle kriser, men at det er mindst lige så vigtigt at angribe årsagerne til disse kriser,” skriver de videre.
Globalt Fokus: Man trækker tæppet væk under bistanden
I Globalt Fokus, der har taget initiativ til brevet til Kristian Jensen, siger formand Lars Udsholt, at brevet udspringer af en alvorlig bekymring, fordi V-regeringen stædigt bliver ved at fastholde, at ulandsbistanden skal omlægges og der skal spares betragtelige beløb på trods af, at verden netop nu er ramt af krige, klimakrise og den værste flygtningesituation siden Anden Verdenskrig.
”Der må være plads til at genoverveje situationen. Vi taler om en betydelig besparelse på op mod 20 procent, og det sker samtidig med, at vores andet humanitære arbejde er voldsomt udfordret,” siger Lars Udsholt til Globalnyt.
”Vi kan ikke se, at der er plads til både en så stor besparelse og til at kunne respondere på ansvarlig vis. Man risikerer at komme til at trække tæppet væk under den langsigtede udviklingsbistand,” siger han.
Lars Udsholt roser statsminister Lars Løkke Rasmussens initiativ til at inddrage de danske organisationer i et forsøg på at finde ud af, hvad der kan gøres ved asylindsatsen i Danmark, men efterlyser også, at regeringen lytter til den brede kreds af organisationer, der står bag opråbet til Kristian Jensen.
”Vi ser en regering som vil spare 15-20 procent af ulandsbistanden, uden at vi kan se, hvordan det kan lade sig gøre,” siger Lars Udsholt.
Han tilføjer, at regeringens påtænkte udredning vedrørende den fremtidige danske udenrigspolitik også kan være problematisk. En embedsmandsdrevet proces under ledelse af ambassadør Peter Taksøe-Jensen må inddrage organisationer, der har arbejdet med udfordringerne på udviklingsområdet i årevis.
”Man risikerer at misse nogle erfaringer og holdninger, som vi ligger inde med. Vi er bekymrede for, at man sætter både erfaringer og ideer over styr.”
Tre forslag til ministeren
I brevet til Kristian Jensen fremlægger de 43 organisationer tre forslag til udenrigsministeren. De skriver:
* Katastrofeindsatser er dyre. Derfor opfordrer vi også til at styrke muligheder for at løse kriser og håndtere katastrofer. Derfor er der grund til at se kritisk på den strenge opdeling mellem nødhjælp og udvikling. Det er en alt for dyr og ineffektiv måde at støtte i udviklingslande.
* Vi vil også opfordre dig til at se på, hvor Danmark kan gøre den største forskel i at bidrage til demokratisk udvikling og støtte opbyggelsen af demokratiske og bæredygtige stater i udviklingslande. Menneskerettighederne, organisationsfrihed og det demokratiske rum er under angreb mange steder. Et stærkt civilsamfund er en forudsætning for folkelig inddragelse og bæredygtige, stabile samfund. Vi opfordrer derfor til at øge støtten til civilsamfund i Syd.
* Vi oplever alle, at vi står i en brydningstid med store kriser, men også med store muligheder. Der er behov for nytænkning, og vi er parate til fordomsfrit at se på, hvordan Danmark bedst deltager i internationalt samarbejde og er i front for arbejdet med at beskytte de mest sårbare og udsatte grupper. Vi opfordrer derfor til en tæt dialog med folkelige organisationer om dette.
Læs brevet til Kristian Jensen her