Ni kandidater til at efterfølge Pascal Lamy i spidsen for WTO

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Der er al grund til at antage, at Verdenshandelsorganisationen WTO igen får en generaldirektør fra et land i Den 3. Verden, når franskmanden Pascal Lamy slutter sine i alt otte år på posten med udgangen af august.

Der er indstillet ni kandidater af deres respektive regeringer verden over – tre kvinder og seks mænd – og de kommer helt overvejende fra udviklingslande, nemlig to fra Afrika, tre fra Latinamerika, to fra Asien, en fra Mellemøsten samt en fra Oceanien – se mere på
http://www.wto.org/english/news_e/news13_e/dgsel_03jan13_e.htm

Kandidaterne skal den 29. januar hver især præsentere sig for WTO’s General Council, der herefter har indtil udgangen af maj til at udpege efterfølgeren for den nu 65-årige tidl. politiske rådgiver og EU-kommissær.

Der har tidligere været bitter strid om generaldirektørposten for den store organisation, som fastlægger de overordnede regelsæt for den globale handel.

Således måtte New Zealands tidl. premierminister Mike Moore i 1999 dele posten med den thailandske politiker, Supachai Panitchpakdi, således at han sad de første tre år og Panitchpakdi de næste tre år af den normale embedsperiode på seks år.

Se mere om WTO på www.wto.org

og http://www.wto.org/english/thewto_e/whatis_e/who_we_are_e.htm