Niels Julius Lassen 75

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fhv. ambassadør, cand.polit. Niels Julius Lassen, Rungsted, fylder 75 lørdag den 13. maj.

Niels Julius Lassen, der gik på pension for 5 år siden efter en slutstilling som generalkonsul i Hamburg, har viet over 40 år af sit liv til udenrigstjenesten og indtaget nøgleposter i flere af Danmarks store samarbejdslande indenfor bistanden til Den 3. Verden.

Han kom til Udenrigsministeriet som aspirant i februar 1959 og var 1968-72 på sin første u-landspost på ambassaden i Tanzania, vort største samarbejdsland overhovedet. I 1979 blev han kontorchef i Danida med ansvar for det meste af vor bistand til Afrika.

Derefter var han 1983-88 ambassadør i Zimbabwe med sideakkreditering i dele af perioden i landene Angola, Botswana, Lesotho, Malawi og Mozambique samt strejftog ind i Swaziland.

En bred landekreds, der under betegnelsen Frontlinjestaterne omgav det hvide apartheid-styre i Sydafrika. Til dette lands sorte frihedsbevægelse, ANC, medvirkede han til at etablere et dansk bistandsprogram og ydede værdifuld moralsk støtte.

Efter et mellemspil som generalkonsul i Chicago blev Lassen igen grebet af sin gamle interesse for Den 3. Verden, og denne gang vendte han med lige dele glæde og gåpåmod tilbage, nu som ambassadør i Hanoi i Vietnam 1994-97 – også et af vore største modtagerlande i bistanden.

Niels Julius Lassens livslange interesse for fotografering har haft gode kår i udenrigstjenesten. Gennem årene har han bl.a. stillet skarpt på vilde dyr i Afrika og vidunderlige landskaber i Vietnam.

Den altid venlige mand, der mistede sin far som 9-årig og blev student fra Herlufsholm kostskole i 1949, nyder nu sit velfortjente otium på Frihedsvej i Rungsted Kyst nord for København.