Niels Tofte: Nødhjælp er hjælp, der kommer for sent

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kommentar af Niels Tofte, generalsekretær i CARE Danmark

Det tog lang tid, før verden fik øjnene op for sultkatastrofen i Niger. Jeg spørger mig selv, hvorfor der gang på gang skal udhungrede børn på skærmen, før det internationale samfund reagerer?

CARE og andre hjælpeorganisationer advarede allerede sidste efterår om konsekvenserne af en usædvanlig dårlig høst, forårsaget af tørke og græshoppeplage.

Krisen var altså forudset. Men der skulle lig på bordet, før Danida og andre internationale donorer begyndte at tilføre fornyede ressourcer.

Nu skrues der så langt om længe op for nødblusset. CARE påskønner Danidas seneste melding om at forhøje nødhjælpen til Niger til i alt 21 millioner kr. Vi kan kun håbe på, det er tids nok til at redde menneskeliv. Nødhjælp er jo i sagens natur hjælp, der kommer for sent.

Tænk, hvis vi havde hjulpet lokalbefolkningen til selv at være klar til at modstå krisen. Tænk på effekten på længere sigt. Tørken kommer jo igen om nogle år. Hvis viljen havde været der, havde det været muligt at gøre noget bedre og billigere forud for en krise, der var så let at forudse.

Nu er såsæden spist de fleste steder, befolkningen er for afkræftet til at dyrke jorden, og prisen for at holde liv i den nigerske befolkning er mangedoblet i forhold til, hvad en tidlig og målrettet indsats havde udrettet.

I stedet har Vestens langsommelighed placeret Nigers indbyggere i den hjælpeløse rolle som modtagere af nødhjælp.

Smøleriet bliver yderligere grotesk set i lyset af, at katastrofens omfang kunne være begrænset, hvis man havde reageret i tide og udnyttet potentialet i de langsigtede projekter, som CARE har udført i Niger gennem snart 3 årtier – takket være Danidas bevillinger.

I CARE mener vi, at langsigtede projekter er den bedste og mest effektive måde at bekæmpe fattigdommen på. Udviklingen af lokale kornlagre og hjælp til selvhjælp, blandt andet for kvinder i landbruget, har netop til formål at ruste Nigers landbefolkning til situationer som denne.

På det grundlag vil CARE også i fremtiden være stærke fortalere for, at der i øget grad tages højde for en “early warning” i den internationale bistand, således at det langsigtede arbejde ikke tabes på gulvet.”

Kilde: Seneste udgave af CARE Danmarks elektroniske nyhedsbrev, care-enyt