Nobelpris til FNs klimapanel og Al Gore – stor dansk glæde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Nobels Fredspris 2007 deles mellem FNs Klimapanel (IPCC) og Al Gore, skriver flere nyhedskilder fredag middag.

Prisen gives for klimapanelets og den fhv. amerikanske vicepræsidents arbejde for at skabe forståelse for og udbrede kendskabet til menneskeskabte klimaforandringer.

Priskomiteen ønsker med årets uddeling at bidrage til skarpere fokus på de processer og beslutninger, der er nødvendige for at sikre klodens klima i fremtiden, og dermed reducere de dermed forbundne trusler mod menneskehedens sikkerhed, hedder det i begrundelsen.

“Handling er nødvendig nu, før klimaforandringen bevæger sig uden for menneskets kontrol”, skriver priskomiteen, der er nedsat af Norges Storting.

Gore, der var vicepræsident for Bill Clinton og tabte præsidentvalget i 2000 til præsident George W. Bush, har ført en personlig klimakamp med sin Oscar-belønnede dokumentarfilm, “Den ubekvemme sandhed”.

Det Intergovernentale Panel om Klimaforandringer, som FN-panelet officielt hedder, omfatter ca. 300 eksperter og forskere fra over 130 lande på en stribe områder og er blevet verdens førende autoritet om den globale opvarmning og dens følger. Panelets mest fremtrædende klimaekspert er dr. Rajendra Pachauri fra Indien.

Gore og panelet forudsiger voldsommere regnskyl, smeltende gletsjere, tørke, hedebølger og stigende verdenshave.

Prisen overrækkes mandag den 10. december i Oslo.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger:

– Al Gore og FNs Klimapanel er særdeles velvalgt til årets Fredspris. Klimaudfordringerne er en global udfordring på linje med fattigdom, internationale konflikter og masseødelæggelsesvåben. Klimaforandringerne kan true fred, stabilitet og menneskehedens overlevelse.

– Selv om det kan være en ubekvem sandhed, må vi give klimaudfordringen samme opmærksomhed. Ingen har været bedre til med et stærkt personligt engagement at bidrage hertil end Al Gore. Også den viden, som FNs Klimapanel i sin seneste rapport har fremlagt, er et afgørende grundlag for at handle.

– Med Fredsprisen belønnes kombinationen af personligt engagement og viden, som er så væsentlig for den internationale klimaindsats. Vi er i Danmark glade for, at Al Gore har sat klima højt på verdens dagsorden.”

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) siger:

– Det er u-landene, der betaler den højeste pris for klimaforandringernes konsekvenser. Også selv om de bidrager mindst til den globale opvarmning. Derfor må klimaudfordringen placeres højt på dagsordenen for det internationale udviklingssamarbejde.

– Tildelingen af Nobels Fredspris til Al Gore og FNs Klimapanel kan bidrage hertil og understreger den tætte sammenhæng mellem klima- og udviklingsudfordringen.

– Al Gore har med sin Oscar-belønnede film ”En ubekvem sandhed” og en omfattende international foredragsvirksomhed leveret et afgørende bidrag til, at klimaforandringerne i dag er en international politisk topprioritet.

– FNs Mellemstatslige Klimapanel har i 2007 fremlagt sin omfattende fjerde vurderingsrapport, som er baseret på indsamlede klimatiske data fra hele verden. I vurderingens delrapporter præsenteres det mest omfattende vidensgrundlag om klimaforandringernes konsekvenser og de muligheder der er for forebygge den globale opvarmning, anfører Tørnæs.

WWF Verdensnaturfondens danske afdeling lykønsker også prismodtagerne i en udtalelse:

“Al Gores kamp for klimaet og indsatsen fra FNs klimapanel har fået den anerkendelse, de begge fortjener. Pristildelingen er samtidig er med til at skabe opmærksom omkring klimaforandringerne som en af det 21. århundredes største udfordringer”

– Al Gores utrættelige kamp for at bringe klimaforandringerne på den globale dagsorden og den imponerende forskningsindsats fra FNs klimapanel fortjener opmærksomhed og respekt, siger Kim Carstensen, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden i Danmark.

Han fortsætter:

– WWF Verdensnaturfonden ønsker begge et stort tillykke med prisen. Den sender et stærkt signal til verdens ledere om at stå sammen og blive en del af løsningen på klimaproblemerne.

Også i CARE Danmark er man tilfredse:

– Vi er glade for det gyldne skulderklap, som Nobelpriskomiteen har givet klima-sagen. Det er ikke kun Al Gore og FNs klimapanel, der får fredsprisen, det er alle de mennesker, der arbejder for, at vi tager klimaforandringerne alvorligt. I CARE tror vi også, at det vil betyde mere hjælp til verdens fattigste, når de skal lære at leve med konsekvenserne af global opvarmning, siger generalsekretær i CARE Danmark, Niels Tofte.

Yderligere oplysninger i udenrigsministeriel sammenhæng hos chefkonsulent i Danida, Frode Neergaard, tlf. 33 92 07 78