Nobelpristager: Højere mindsteløn til alle verdens tekstilarbejdere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Nobelprisvinderen i 2006, Muhammed Yunus, opfordrer nu til en international mindsteløn for alle tekstilarbejdere kloden over for at beskytte dem mod “slavelignende udbytning”, skriver Politiken online søndag.

Det sker på baggrund af tøjfabrikken Rana Plazas kollaps sidst i april i udkanten af hovedstaden Dhaka. Mindst 1.127 tekstilarbejdere, fortrinsvis unge kvinder, omkom. Mange knust til ukendelighed.

“Den nuværende mindsteløn er på (omregnet) 1-1,25 kroner i timen. Jeg er ikke i tvivl om, at køberne i den rige verden har vilje og råd til at hæve den til f.eks. tre kroner. Det vil måske svare til, at de skal betale to-tre kroner mere for en T-shirt. Det vil de ikke opdage”, siger Muhammed Yunus i et interview med BBC Bangla.

“Den internationale mindsteløn skal gælde over hele verden. Også arbejdere i Burma og Cambodja skal nyde godt af den”, siger den 72-årige bangalske økonomiprofessor, der stiftede Grameen Bank, som yder mikrolån til fattige landsbykvinder.

Yunus afviser boykot af produkter fra Bangladesh som en udvej:

“Hvis de store internationale virksomheder trækker sig ud, vil det ødelægge vores sociale og økonomiske fremtid”.

“Tekstil-industrien har haft enorm betydning for frigørelsen af kvinder i vores land. Løsningen er en forbedring af lønnen – og af sikkerheden”, siger han ifølge Politiken online.

Tøjproduktion udgør ca. 80 pct. af Bangladeshs eksport.

Yunus’ forslag kommer samtidig med, at Europaparlamentet truer med at genoverveje den toldfrihed, produkter fra Bangladesh har i EU.

EU er Bangladeshs største marked og køber tøj for over 10 mia. dollar om året.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/26-02-13/rapport-opl-s-bestyrelsen-i-nobelpristagers-landsb