Nødboliger af bambus skal erstatte dårlige telte til flygtninge i Etiopien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Dansk Flygtningehjælp har udviklet en ny type nødboliger til flygtningene i Etiopien.

Nødboligerne er bygget med etiopisk bambus og mere holdbare end de normale nødhjælpstelte, skriver organisationen i en pressemelding fredag.

Titusinder af flygtninge fra Somalia har krydset grænsen til Etiopien på flugt fra tørke og hungersnød – og flere er på vej. Dolo Ado i det sydlige Etiopien er et af de steder, der forsøger at håndtere den massive tilstrømning af folk, der har brug for nødhjælp og husly.

Dansk Flygtningehjælp er blandt de internationale organisationer, der i samarbejde med FNs Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR) etablerer og udvider flygtningelejrene, og som netop nu stiller tusinder af telte op til nyankomne flygtninge.

Men flere steder skal teltene erstattes af en helt ny type husly.

– Vi har samarbej-det med Etiopiens største universitet i Addis Ababa om at skabe bedre og mere holdbare boliger som led i nødhjælpen, fortæller Jens Pake, der er rådgiver i Dansk Flygtningehjælps program på Afrikas Horn og i Yemen.

– Gennem det seneste år har vi udviklet en ny type nødbolig inspireret af traditionalle boformer lavet af bambus, der er udbredt i Etiopien. Nu arbejder vi på at introducere bambushytter i stedet for telte i flere flygtningebosættelser. I første omgang sætter vi 450 bambusboliger op, og arbejder på at finde økonomisk støtte til yderligere 2.000, supplerer han.

Hvide teltpresseninger fra UNHCR spredt ud over et fladt og goldt område er det syn, der ellers møder en, når man kommer til Dolo Ado. Et velkendt billede fra katastrofer mange steder – også på Afrikas Horn, hvor verdens mest omfattende humanitære krise lige nu udspiller sig.

Teltene er den nødbolig mange mennesker skal bo i, så længe tørke og hungersnød forhindrer dem i at vende hjem. De er lavet af syntetiske materialer og er den standard, der bruges når det internationale samfund arbejder med hjælp i humanitære kriser.

Men teltene er ikke altid holdbare, og Etiopien er et af de steder, hvor barske vejrforhold og høje temperaturer sætter dem på en alvorlig prøve.

– Midt i den voksende humanitære krise, er det vigtigt, at vi både får livreddende hjælp ud hurtigst muligt, men at vi samtidig ser på, hvordan vi kan optimere indsatsen, siger Peter Klansø, regional direktør for Dansk Flygtningehjælp på Afrikas Horn og i Yemen.

– Vores hjælp er rettet mod de nødlidende, men også værtssamfund og regionen generelt, hvor vi sigter mod at skabe forøget lokal beskæftigelse og nye indkomstmuligheder. Og her kan nødboliger af bambus vise sig at være en løsning, der med fordel kan udbredes til andre steder i regionen, hvor flygtninge skal huses, lægger Klansø til.

Etiopien skønnes at stå for 67 procent af den samlede bambusproduktion i Afrika, hvor det er et udbredt og hurtigtvoksende materiale.

Høstes det rigtigt og behandles, så det bliver modstandsdygtigt overfor termitter, kan det bruges til boliger, der kan udbygges og holde i adskillige år. De koster samtidig under halvdelen af de gængse telte af pressening, og kan skilles ad og bringes med, når flygtningene vender hjem.

Udviklingen af den nye beboelsestype i Etiopien finansieres via Dansk Flygtningehjælps egne midler og med støtte fra Danida og senest svenske Sida.

Yderligere oplysninger hos:
Pressekoordinator Iben de Neergaard, tlf. 33 73 51 80 og 20 31 66 87
kommunikationsmedarbejder Villads Zahle tlf. 33 73 51 84 og
60 37 44 31 – web: www.flygtning.dk