Nødhjælpen: Danmark bør øremærke stigningen i næste års bistand til kvinder og piger i Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Linda Nordahl Jakobsen
Journalist og informationsmedarbejder i Folkekirkens Nødhjælp

“Danmark bør have endnu mere fokus på fattigdomsbekæmpelse i vores udviklingsbistand. Vi kunne starte med at øremærke de 600 millioner kr., som tilskrives på næste års bistandsbudget, til at støtte kvinder og piger og til hiv/aids-projekter i Afrika syd for Sahara”.

Sådan lød den kontante opfordring fra Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Henrik Stubkjær onsdag på et debatmøde i København, hvor han sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) og skuespiller og UNICEF-ambassadør Anders W. Berthelsen holdt oplæg om, hvordan 2015-målene kan opfyldes.

– Det vigtigste er at gøre noget ved fattigdom og sult samt gå til angreb mod hiv/aids, sagde Henrik Stubkjær og lagde til, at “verden ved, hvad der skal gøres for at halvere sult og fattigdom, sådan som 2015-målene blandt andet lægger op til”.

– Vi har både viden og ressourcer, så må vi se, hvordan det står til med viljen. Men hvis ikke vi for alvor tager fat på at bekæmpe hiv/aids og sult, så kan vi ikke nå at opfylde de andre mål, som ligger i 2015-målene, sagde Henrik Stubkjær.

Fokus på Afrika

Udviklingsministeren understregede, at dansk u-landsbistand bliver liggende på det nuværende niveau – 0,8 procent af bruttonationalindkomsten (BNI) – og altså ikke skæres yderligere ned oven på de milliardbesparelser, der allerede er foretaget på foranledning af Dansk Folkeparti siden regeringsskiftet i november 2001.

Men hun bebudede, at regeringen vil sætte særligt fokus på Afrika, og hun i regeringens finanslovsforslag for 2007 vil foreslå, at de 600 milo. kr., som den danske udviklingsbistand stiger til næste år som følge af den almindelige vækst i dansk økonomi, først og fremmest skal bruges i Afrika og til øget fokus på kvinderne.

– Investering i kvinder giver bedre og mere målrettet udvikling og er også med til at skabe økonomisk vækst. Det er der såmænd ikke noget nyt i, men kvinder repræsenterer et enormt potentiale som drivkraft til økonomisk vækst, sagde Ulla Tørnæs.

Udviklingsministeren var imponeret over, hvad kvinder i nogle u-lande har kunnet opnå med f.eks. mikrokreditter og sagde, at ”kvinder er nøglen til udvikling” og investering i kvinder er god ”value for money”.

Den erfaring kunne Henrik Stubkjær nikke genkendende til, da han fortalte om det hønseprojekt i Malawi, som Danida opgav, og som Folkekirkens Nødhjælp overtog.

Kvinderne har fået mikrokreditter og har udviklet så meget overskud fra projektet, at de nu diskuterer, om de skal investere overskuddet i en majsmølle eller i flere høns, fortalte generalsekretæren.

Piger særligt udsatte

Alle 3 oplægsholdere har erfaringer med sig hjem fra besøg i Afrika.

Anders W. Berthelsen fortalte om sine oplevelser under et besøg i Swaziland, hvor han besøgte 2 piger på 6 og 8 år, der havde mistet begge forældre og en søskende på grund af aids. Pigerne bliver nu hjulpet via et UNICEF-projekt med bl.a. skolegang.

– Pigerne bor helt alene. De henter selv vand, hugger brænde, hvilket er et hårdt fysisk arbejde, og de laver mad, fortalte Anders W. Bertelsen.

Han fortalte, at når mørket falder på, sover pigerne hver nat med frygten for, at der kommer nogen og voldtager dem, stjæler deres ting eller slår dem ihjel.

Men han mødte ikke 2 nedtrykte og fortabte piger, som havde opgivet håbet.

– Når morgenen og en ny dag melder sig, så viste de også, at de har håb og livsgnist, og når de grinede og lavede sjov, så var det total smittende, sagde Anders W. Berthelsen, som føjede til, at det er nødvendigt at gøre alt for at bekæmpe hiv/aids, hvis man skal forhindre, at børn lever i så udsatte situationer som de 2 swazi-piger i det lille kongedømme i det sydlige Afrika.

Kristeligt Dagblad havde inviteret til det 2 timer lange debatmøde i Rømersgade i København, hvor omkring 80 læsere og andre interesserede var mødt frem.

Kilde: www.noedhjaelp.dk