Nødhjælpen: En tredjedel af dit bidrag går til de sultende i Niger og resten til langsigtet bistand for at forhindre ny sult

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælp går nu for så vidt vides første gang ud med en appel til sine givere om at yde hjælp til sultende i Afrika – nærmere betegnet Niger – og SAMTIDIG indstille sig på, at totredjedele af det donerede beløb vil gå til “langsigtet hjælp i det sydlige og østlige Afrika”, som det siges i en rundsendelse til potentielle givere vedlagt girokort i denne uge.

Det hedder i henvendelsen, at uddeling af mad kun er en “midlertid løsning på et akut problem, for hvis man ikke gør folk i stand til at brødføde sig selv, kommer sulten igen. Vi skal selvfølgelig hjælpe de sultende til at overleve, men vi skal også give langsigtet hjælp for at forhindre katastroferne. Kun på den måde slipper vi for at tænke “Nu igen!” endnu engang”.

Indsamlingschef i Folkekirkens Nødhjælp, Mads Klæstrup Kristensen, siger til u-landsnyt.dk, at “vi har været meget opmærksomme på, at vi ikke blot ville gå ud og sige noget, når der var udtærede børn med fluer i øjnene, men også sætte en tyk streg under det langsigtede arbejde, vi gør”.

– Nu må vi se, om det bliver en succes eller fiasko, for der er jo mange, der er gået ud med katastrofeaspektet alene denne gang i forbindelse med Niger, siger han og lægger til:

– Vi håber ikke folk synes, det her er for langhåret. Vi tror i hvert fald selv på ideen, og mener det ganske enkelt er det rigtige at gøre.

Netop Folkekirkens Nødhjælp fik på hattepulden for over et årti tilbage, da man lancerede en TV-baseret indsamlingskampagne til Afrika med et sultende barn, der bankede på skærmen og dermed nærmest kom helt ind i stuen med den dårlige samvittighed.

Sådanne agressive kampagner har den store humanitære organisation ikke gentaget siden.

Som det hedder videre i denne uges rundsendelse:

“Folkekirkens Nødhjælp støtter ofrene for akutte sultkatastrofer. Samtidig arbejder vi sammen med dem, der sulter, for at finde løsninger, der kan bryde sultens onde cirkel. Målet er, at familierne skal have mad på bordet, ikke bare et enkelt måltid, men år efter år”.

På selve girokortet står der, at en vandpumpe koster 560 kr. og et måltid mad om dagen til et barn i et halvt år 250 kr.

På bagsiden af rundsendelsen står en kort omtale af Nødhjælpen med en graf, der angiver, at organisationen bruger næsten halvdelen af sine penge (47 procent) på langsigtet udviklingsbistand.