Nødhjælpsorganisationer tøver i Irak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Selv den neutrale nødhjælp er et direkte mål for terroren i Irak, hvad mandagens blodige angreb viste med al tydelighed. Derfor overvejer Internationalt Røde Kors, ICRC, i lighed med andre hjælpeorganisationer nu alvorligt det fremtidige arbejde i Bagdad-området og den såkaldte Sunni-trekant, hvor modstanden mod USA er mest indædt, skriver Berlingske Tidende onsdag.

Internationalt Røde Kors har arbejdet 23 år i Irak og under 3 krige. Men skønt Røde Kors før har mistet medarbejdere i Irak, er det seneste angreb, som ramte ICRCs hovedkvarter i Bagdad og kostede 12 livet, heraf 2 ansatte på kontoret, det hårdeste anslag nogensinde. En talsmand for ICRC i Geneve, Florian Westphal, siger til Berlingskes Sten Jensen, at “vi behøver tid til at analysere situationen og vore muligheder. Angrebet kommer på et tidspunkt, da arbejdsbetingelserne for de humanitære organisationer i forvejen er ekstremt svære”.

Hos Dansk Flygtningehjælp, der som eneste danske organisation arbejder i det betændte område, har ledelsen i Danmark besluttet at lukke kontoret i byen Baaquba, 70 km fra Bagdad. Også Læger uden Grænser drager konsekvensen og trækker dele af sit personale ud, noterer Berlingske.