Nødråb fra danske humanitære aktører om Gaza

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

“Våbenhvilen må genoprettes. Det er alarmerende, at det ikke lykkedes at få parterne til at overholde den våbenhvile, som skulle have varet 72 timer fra kl. 7 i morges (fredag) lokal tid. Genoptagelsen af kampene betyder nye forhindringer og begrænsninger for den humanitære indsats”.

Sådan lyder det i en samlet appel fredag fra generalsekretærerne i tre store danske humanitære organisationer, nemlig Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og Red Barnet.

“Lige nu handler det ikke om, hvem der er skyld i hvad. Det handler om, at kamphandlingerne skal stoppe, så vi kan komme til at hjælpe de mange nødlidende børn og voksne”, hedder det og videre:

“Antallet af civile ofre overstiger al rimelighed. Flere end 400.000 er tvunget fra deres hjem uden noget sted at tage hen. Over 1.000 civile er dræbt. 

“Der er brug for en øjeblikkelig våbenhvile, der overholdes. Flere skoler, hospitaler og ambulancer er ramt, inklusive det største hospital, så behandlingen af sårede er yderligere vanskeliggjort.”

“Adgangsveje for redningsfolk er blokerede, og der er behov for at få genetableret kapaciteten på sygehusene”.

“Vi appellerer til parterne om et nyt øjeblikkeligt stop for kamphandlingerne, så humanitære organisationer kan uddele mad, medicin og anden nødhjælp på sikre steder”.

“Desuden er der behov for at få styrket den psykosociale indsats blandt især børnene, så de varige psykiske skader kan begrænses”.

På vegne af Anders Ladekarl fra Dansk Røde Kors, Mimi Jakobsen fra Red Barnet og Henrik Stubkjær, Folkekirkens Nødhjælp.

Delte mad ud til trængte familier

Samtidig blev våbenhvilen anvendt af Folkekirkens Nødhjælp til at dele mad ud fredag.

Det drejer sig om fordeling af pakker med mad, tandpasta og sæbe til 2.100 familier i Gaza By og i den nordlige del af Gaza.

Sammen med partenere har organisationens medarbejdere i Gaza under vanskelige forhold pakket og forberedt uddelingen til nogle af de mange fordrevne i Gaza, som har forladt deres hus og hjem uden at få noget med.

Man forsøger at finde familier, som har størst behov blandt de fordrevne – blandt andet handicappede og andre svage grupper.

“Vore medarbejdere inde i Gaza melder om desperate forhold for befolkningen og våbenhvilen vil give vores medarbejdere bedre mulighed for at hjælpe, siger Line Urban, der koordinerer hjæpearbejdet fra kontoret i Østjerusalem..

Foruden uddeling af mad og anden basal hjælp arbejder Folkekirkens Nødhjælp med psykosocialt arbejde blandt Gazas børn for at mindske børnenes varige psykiske mén.

Nødhjælp fra danskerne på vej til Gaza
 
UNICEF Danmark overførte samtidig fredag 500.000 kroner til UNICEFs nødhjælpsarbejde i Gaza.
 
Situationen for de børn, som er ramt af konflikten i Gaza, bliver stadig mere katastrofal. Tusindvis af familier har taget flugten, og mindst 245 børn er blevet dræbt.
 
”De børn og familier, som er berørte af konflikten i Gaza, har desperat brug for akut nødhjælp. Derfor har UNICEF Danmark nu overført pengene,” oplyser Steen M. Andersen, generalsekretær i UNICEF Danmark.
 
”Vi fortsætter med at samle ind til nødhjælpsindsatsen, for behovet for hjælp stiger dag for dag. Og vi håber, at danskerne vil fortsætte deres generøse opbakning til UNICEFs arbejde med at hjælpe de mange tusind børn, som er helt uskyldige ofre for konflikten”, anfører han.