Nordisk Ministerråd søsætter et nyt projekt, der mere effektivt skal komme menneskehandel til livs. Samarbejde over grænserne er nødvendigt for at stoppe slaveriet, siger generalsekretær.
Norden skal i fællesskab være bedre til at bekæmpe menneskehandel, også kaldet trafficking.
På Nordisk Ministerråds møde i Estland torsdag lancerede rådets generalsekretær, Dagfinn Høybråten, et nyt samarbejdsprojekt der skal styrke kampen mod menneskehandel, skriver rådet i en pressemeddelelse.
Nordisk Ministerråd har gennem flere år haft et samarbejde mellem Rusland, Norden og de baltiske lande for at bremse den ulovlige trafficking, men alligevel er antallet af ofre ikke faldet, så nu skal indsatsen styrkes.
”Vi må samarbejde yderligere over grænserne for at få stoppet denne moderne form for slaveri”, siger Dagfinn Høybråten.
Et af de områder, der nu opprioriteres, er erfaringsudveksling mellem politi, toldere, socialarbejdere, jurister og organisationer, der arbejder for at stoppe menneskehandel.
Konkret betyder det blandt andet, at disse faggrupper i stigende grad skal på studiebesøg hos hinanden og lære af hinandens erfaringer.
”Og foruden denne vidensopgradering ved vi, at det bliver betydeligt lettere for en politimand i eksempelvis Vilnius at ringe til en kollega i Oslo, hvis de har mødt hinanden og måske lært hinanden at kende”, tilføjer Høybråten.
Flest ofre fra Afrika
Fra 2007 til 2013 blev 347 mennesker officielt vurderet som ofre for menneskehandel i Danmark, viser tal fra Center mod Menneskehandel, der hører under Socialstyrelsen.
Langt størstedelen af de 347 ofre er kvinder, der tvinges ud i prostitution.
De fleste af de registrerede ofre for menneskehandel i Danmark kommer fra Afrika, især Nigeria og Uganda. Men også Østeuropa og nogle af de tidligere sovjetstater fylder i statistikkerne.
På verdensplan bliver over 20 millioner mennesker udnyttet til tvangsarbejde og menneskehandel.