Kvindekommissionen samler hvert år mange tusinde deltagere, og de nordiske regeringer rejser dertil med delegationer bestående af både eksperter og NGOer.
Dansk minister for børn, undervisning og ligestilling er Ellen Trane Nørby. Den 35-årige Venstrekvinde er cand.mag. i kunsthistorie med sidefag i samfundsfag og har siddet i Folketinget siden 2005.
Vil bekæmpe sexistisk nethad
Det nye i år er, at ligestillingsministrene vil bidrage til den internationale debat om sexistisk nethad.
De har nedsat et panel af nordiske eksperter, som følger med til FN’s Kvindekommissions samling. Blandt disse er aktivisten Emma Holten, forskeren Anine Kierulf, skribenten Thordis Elva og parlamentarikeren Nasima Razmyar.
“Kvinders frigørelse bliver aldrig en realitet, hvis vi ikke sikrer deres ret til at ytre sig uden at være bange for chikane og forfølgelse. Uden frigørelse findes der ingen ytringsfrihed. Den digitale sfære er i her en enorm hindring. For kvinder såvel som minoriteter”, siger Emma Holten.
Norden presser på
Hovedtemaet for årets samling er, hvordan kvindekommissionen kan bidrage til at opfylde de 17 målsætninger for bæredygtig udvikling, som verdens lande blev enige om sidste år (dagsorden 2030).
Samtlige nordiske lande vil presse hårdt på for at sikre, at kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder er en del af slutdokumentet.
“Kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder er grundlæggende for ligestillingen og styrkelsen af kvinders og pigers selvstændighed” siger Åsa Regnér, der er Sveriges ligestillingsminister.
Bæredygtighed forudsætter ligestilling
Ministrene vil tale om ligestilling som katalysator for at opfylde de øvrige målsætninger for bæredygtighed.
De fremhæver især ligestillingens betydning for at opfylde målsætningerne ”god uddannelse”, ”godt helbred og velbefindende”, ”mindre ulighed” og ”et anstændigt arbejdsliv og økonomisk vækst”.
Finlands ligestillingsminister Juha Rehula vil tale om de nordiske erfaringer med at sigte mod et anstændigt arbejdsliv:
“Lige adgang til et anstændigt arbejde og lige løn for lige arbejde udgør hjørnestenene for en bæredygtig fremtid. Muligheden for at forene arbejde og familieliv for begge forældre er en vigtig faktor for at sikre kvinders deltagelse i arbejdslivet. Det er noget, som forener os i Norden”, siger Juha Rehula.
De nordiske arrangementer ved samlingen starter onsdag den 16. marts
Læs videre på
http://www.norden.org/da/aktuelt/nyheder/nordiske-ministre-er-fortalere-for-kvinders-ytringsfrihed-og-seksuelle-rettigheder