Norges fredsmission i Sri Lanka en saga blott

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det er tvivlsomt, om Danmark vil støtte en enkeltlands-våbenhvilemission i fremtiden. Det vurderer bistandsråd Niels Erik Nielsen på baggrund af de danske erfaringer med udsendelse af danske våbenhvileobservatører til Sri Lanka Monitoring Mission (SLMM) under Norges ledelse, skriver IHB bladet.

Den norske regering har netop færdiggjort en evaluering af den internationale fredsmission, og konklusionen er, at “missionen lykkedes, men freden døde”.

Det Internationale Humanitære Beredskab (IHB) nåede at sende 62 danskere ud til missionen, som mellem 2002-2008 overvågede våbenhvilen mellem den singalesiske regeringshær og den tamilske separatistbevægelse, De Tamilske Tigre (LTTE).

“For nogle IHB’ere var SLMM den bedste mission, de nogensinde havde været på. For andre var det den mest frustrerende,” siger Niels Erik Nielsen, der stod for den daglige ledelse af SLMM, mens de danske observatører var i Sri Lanka.

Han siger til IHB-Bladet, at enkeltlands-aktioner for Danmarks vedkommende er afløst af fælles EU-aktioner som politimissionen i Afghanistan og den store Kosovo-mission og af endnu bredere
FN-missioner.

Udviklingen har også overhalet SLMM på en anden led, forklarer, Niel Erik Nielsen:
“Der er sket en holdningsændring i de senere år,” siger han og peger på Darfur. “Nu om dage lægger vi umådelig meget vægt på, at landene i den region, hvor en konflikt udspiller sig, er medansvarlige for at løse den.

Følg linket nedenfor og læs journalist Jørgen Harboes omtale af rapporten. Jørgen Harboe deltog selv i missionen som observatør.