Nu er det op til Ny Alliance

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

KOMMENTAR

Af Jesper Søe

Det var så tæt på og dog så langt fra – det eftertragtede u-landspolitiske flertal, der vil genrejse dansk bistand til sin gamle højde og gøre udviklingsindsatsen mere fattigdomsorienteret.

Da vælgerne havde talt ved tirsdagens folketingsvalg, manglede der lige akkurat et par mandater i, at flertallet var i hus. I stedet kan den siddende statsminister fortsætte på sit hidtidige parlamentariske grundlag, som – igen – er et nationalistisk fremmedfjendsk højreparti, der bestemt ikke bryder sig om u-landsbistanden.

Men der er også lyspunkter set med 3. Verdens-briller. Anders Fogh Rasmussen (V) sagde under partilederrunden efter valget sent tirsdag aften, at han finder det naturligt, at de partier, der peger på ham som statsminister, også vil få indflydelse på det kommede regeringsgrundlag.

Naser Khaders Ny Alliance tilhører disse partier (til Pia Kjærsgaards åbenlyse irritation under partilederrunden) og vil derfor blive budt indenfor, når regeringsgrundlaget skal skrives.

Og det er bestemt ikke uinteressant. For der er kræfter i VK-regeringen (læs: de Konservative), som givetvis ikke har noget imod at imødekomme Ny Alliance på u-landsområdet. Spørgsmålet er snarere, i hvor høj grad det nye – og lille – parti vil føre sig frem på dette punkt.

Om man med andre ord selv vil prioritere området. En del af svaret bør søges i sammensætningen af den nye 5-mandsgruppe. Her sidder udover de 3 partistiftere – Khader, Gitte Seeberg og Anders Samuelsen – bl.a. tidl. generalsekretær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen.

Alle 3 stiftere har vist udtalt interesse for globale problemer, herunder bistanden til de fattige nationer, og Jørgen Poulsens engagement for området bør være en selvfølge. Også nyvalgte Malou Aamund har internationalt udsyn.

Hvis vi derfor tillader os at forudsætte en sådan vægtning af udviklingspolitikken, vil Ny Alliance så satse på bistandens størrelse og/eller dens indretning?

De Konservative kan med nogen ret sige, at de allerede i regeringsgrundlaget efter sidste valg i februar 2005 fik standset bistandens frie fald gennem bestemmelsen om, at dens omfang ikke må synke under 0,8 procent af nationalrigdommen (BNI- bruttonationalindkomsten).

Til gengæld er der tanker omkring bistandens indretning i de konservatives seneste udviklingspolitiske udspil fra landsrådet i efteråret, der klart peger i retning af Ny Alliances ideer.

Herunder en forhøjelse af bistanden via de folkelige organisationer (NGOerne), en langt klarere vægtning af miljø- og klimaindsatserne og en genskabelse af den oplysningsbevilling om u-landene, som den tætige Venstre-udviklingsminister, Ulla Tørnæs, har haft travlt med at rundbarbere, når hun ikke lige var beskæftiget med at sende kendisser ud for at vælge u-landsprojekter.

En sådan samklang mellem et nyt støtteparti, der befolker den vigtige midte af dansk politik, og en regeringspartner, der ikke har spor imod at sætte Dansk Folkeparti på plads, vil ikke være en ueffen kombination. Den konservative leder, Bendt Bendtsen, var da også meget hurtig til at byde Naser Khader velkommen på valgnatten.

Til gengæld kan Fogh så trøste sig med, at hans statholder på området bliver siddende på 6. sal i betonbunkeren på Asiatisk Plads (hvis han ellers ønsker at beholde hende og hun bliver genvalgt).

Når den politiske dagligdag senere melder sig på Christiansborg, er det også tænkbart, at de radikale vil gå ind og søge indflydelse bl.a. for at “udkonkurrere” Khaders parti. Fogh kan kun have interesse heri, da det samtidig vil svække oppositionen. Men vil de radikale satse noget som helst på udviklingspolitikken?

Personer ud og ind

I relation til u-landsmiljøet ligger det som nævnt til, at den hidtidige generalsekretær i Dansk Røde Kors, Jørgen Poulsen, har opnået valg for Ny Alliance i Sydjylland. Dertil kommer, at den store fremgang til SF giver en plads i Folketinget til politisk koordinator i CARE Danmark, Pia Olsen.

Til gengæld ryger de radikales u-landsordfører, Elisabeth Geday, ud af tinget, ligesom international chef i Folkekirkens Nødhjælp, Christian Friis Bach, ikke opnår valg for partiet i Nordsjælland.

Også Enhedslistens u-landsordfører, Rune Lund, der var spidskandidat på Fyn, må vinke farvel til Christiansborg.

——-
Journalist Jesper Søe var initiativtager til u-landsnyt i 2003 og har efter dannelsen af den nye forening “u-landsnyt.dk”, der har overtaget nyhedstjenesten, stillet denne kommentar til rådighed

Læs også telegrammet “Kommentar: Stem bistanden op”, dato 13.11.07, under Dansk bistand